ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ – «TREASURE OF MATECUMBE» (1976)

TREASURE OF MATECUMBE FILM POSTER 1TREASURE OF MATECUMBE (1)

Φαντασμαγορική περιπέτεια, με πολύ ωραίο ρυθμό, έξυπνο σενάριο και πολλή δράση. Αν σε αυτά προσθέσετε πολύ γερές δόσεις χιούμορ και το οικογενειακό ύφος, έχετε την πλήρη εικόνα του φιλμ, που έχει μεν την σφραγίδα της Ντίσνεϋ, αλλά από την άλλη δε έχει και όλα εκείνα τα στοιχεία, που συνηθίζουμε να συναντάμε σε κλασσικές ταινίες περιπέτειας. Είναι από τις ξεχωριστές ταινίες της εταιρείας, σε μια περίοδο πολλών πειραματισμών, οι οποίοι οδήγησαν στον εμπλουτισμό τους με καινούργιες ιδέες. Είναι εξαιρετικό φιλμ και από τα καλύτερα της Ντίσνεϋ της δεκαετίας του ’70.

TREASURE OF MATECUMBE FILM POSTER 2

Η μερική αυτή αλλαγή πλεύσης στις παραγωγές της δεκαετίας του ’70 από πλευράς Ντίσνεϋ, όπου οι ταινίες «σκληραίνουν» κάπως, είναι ορατή και στην αφίσα της ταινίας. Δεν θα λέγαμε ακριβώς ότι προϊδεάζει για παιδικό φιλμ, κρατάει όμως την φαντασία σε εγρήγορση.  Αυτό δεν είναι απαραίτητα και μεμπτό ή βγάζει προς τα έξω κάτι αρνητικό τόσο στο σύνολο του, έστω και μεμονωμένα, όπως εδώ. Κι αυτό γιατί πλέον βαδίζουμε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 και έχουν αλλάξει πολλά στα κινηματογραφικά δεδομένα και τις απαιτήσεις των θεατών. Ξέχωρα από όλα αυτά, ο βασικός κορμός, πάνω στον οποίο βασίζονται αυτές οι ταινίες, παραμένει ο ίδιος όπως και ο προορισμός τους: οικογενειακή ψυχαγωγία. Αυτό υπηρετεί το φιλμ και το επιτυγχάνει στο απόλυτο.

TREASURE OF MATECUMBE FILM POSTER 3 TREASURE OF MATECUMBE LOBBY CARD 2 TREASURE OF MATECUMBE LOBBY CARD 3

Η ταινία του παραγωγού και σκηνοθέτη Vincent McEveety (τεράστια καριέρα στην τηλεόραση με πολύ επιτυχημένες σειρές όπως τα The Untouchables, Gunsmoke, 6 επεισόδια του Star Trek, Magnum, P.I., How the West Was Won, The Man from U.N.C.L.E., Stranger at My Door, Murder, She Wrote και Diagnosis: Murder, με τον Dick Van Dyke) είναι απολαυστική και χορταστική. Οφείλει πολλά στην παρουσία του πληθωρικού Peter Ustinov, που κατά στιγμές παίρνει επάνω του το σενάριο. Δείτε τον να υποδύεται τον απατεώνα ψευτο-γιατρό και να μιμείται τους ήχους μιας ινδιάνικης φυλής, για να δείτε σε τι κέφια τον πέτυχαν οι παραγωγοί του φιλμ!

TREASURE OF MATECUMBE FILM POSTER 4 TREASURE OF MATECUMBE LOBBY CARD 4 TREASURE OF MATECUMBE LOBBY CARD

Στο καστ υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις. Όπως, για παράδειγμα, ο σταρ της τηλεοπτικής «Μάχης», Vic Morrow, που παριστάνει τον κακό και κυριολεκτικά αποδομεί τα κινηματογραφικά πλαίσια ενός τέτοιου ρόλου! Η γυναίκα της υπόθεσης, Joan Hackett, με πείρα στην διακωμώδηση ταινιών γουέστερν (Support Your Local Sheriff!) είναι αυτό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ του γκαφατζή θείου των δύο παιδιών Robert Foxworth και των μικρών  Johnny DoranBilly «Pop» Atmore, οι οποίοι έχουν στο αίμα τους την περιπέτεια, αλλά και καλούς σκοπούς! Ο Robert DoQui (Billy «Pop» Coffy  – 1973, Nashville – 1975, Walking Tall Part 2  – 1975) είναι μάλλον έξω από τα νερά του, αφού ο ρόλος του έγχρωμου φυγά δεν του πάει και πολύ.  Συμμετέχουν ακόμη οι θείες του ενός μικρού Jane Wyatt και Virginia Vincent, όπως και οι Mills Watson, Dub Taylor.

TREASURE OF MATECUMBE FILM POSTER 5

Η ταινία είναι βασισμένη στην νουβέλα “A Journey to Matecumbe” του μεγάλου συγγραφέα Robert Lewis Taylor («Το νησί των θησαυρών»). Το πειρατικό και μυστηριώδες κλίμα, που καλλιέργησε σε πολλά βιβλία του, βρίσκεται και εδώ για να προσθέσει ακόμη περισσότερη γοητεία. Μεγάλο ατού και τα πολλά εξωτερικά γυρίσματα, σε ιδιαίτερα όμορφες περιοχές της Αμερικής, όπως στα Danville, Kentucky, Sacramento River και California. Σε 2–3 σκηνές παρεμβαίνουν πλάνα από τα περίφημα ντοκιμαντέρ του Ντίσνεϋ “True Life Adventures”, ενώ, σε μια από αυτές, τις πληροφορίες δίνει σαν αφηγητής ο Peter Ustinov, αλλά με το δικό του ξεχωριστό στυλ. Θα του πήγαινε για αφηγητής αυτών των ντοκιμαντέρ, πάντως. Η τελευταία σκηνή της ταινίας είναι στο ιδιοκτησίας Walt Disney Discovery Island, ενώ οι σκηνές με τον τυφώνα είναι απλά καταπληκτικές, όπως και το μοντάζ του Cotton Warburton. Η μουσική είναι του Buddy Baker.

TREASURE OF MATECUMBE FILM POSTER 6 TREASURE OF MATECUMBE FILM POSTER 7

Οι φωτογραφίες της ταινίας ακολουθούν στο πιο κάτω slide show.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο μικρός ανιψιός μιας παλιάς οικογένειας αριστοκρατών του Νότου γίνεται κάτοχος ενός χάρτη θησαυρού του προγόνου του, καπετάνιου Μπέρνι. Οπλισμένος με θάρρος και δίψα για περιπέτεια, τον αχώριστο φίλο του Θαδδαίο, αλλά και τρεις πολύ περίεργους συντρόφους, που συναντάει στο δρόμο του (μια γυναίκα φυγά, που θέλει να γλυτώσει από έναν γάμο, έναν ψευτο-γιατρό και τον θείο του Τζιμ, που γλυτώνουν από παραλίγο λιντσάρισμα) γυρίζει όλους του βάλτους της Λουιζιάνα. Στα ίχνη του, η συμμορία του αδίστακτου κακοποιού λοχαγού Σπάνγκλερ, που αναζητεί τον θησαυρό για λογαριασμό του.  Στην πορεία, θα προκύψει ακόμη ένας σύμμαχος, στο πρόσωπο ενός ινδιάνου Σεμινόλε, αλλά και αμέτρητοι κίνδυνοι της φύσης, που γέρνουν επικίνδυνα την ζυγαριά στην πλευρά της αποτυχίας…

VIDEO


Αποκλειστικά για το Cine Oasis 2013 – 2014

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 10 Μαρτίου, 2014, in 1976, Buena Vista Distribution, Classic Films, Family Movies, Αφιερώματα, Βικ Μόροου, Γουώλτ Ντίσνευ, Κινηματογράφος, Κλασσικές Ταινίες, Οικογενειακές Ταινίες, Πήτερ Ουστίνοφ, Joan Hackett, Peter Ustinov, Robert Lewis Taylor, Vic Morrow, Vincent McEveety, Walt Disney Productions and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.