«TOKYO JOE»(1949)

«TOKYO JOE»(1949)

Συντάκτης corto

TOKYO JOE FILM POSTER 5

Φιλμ προπαγάνδας, που παρουσιάζει την Αμερική σαν «σωτήρα», να παίζει τον ρόλο κηδεμόνα στην βομβαρδισμένη και ηττημένη Ιαπωνία, μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Παρόλα αυτά, έχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Λειτουργεί και σαν ένα είδος ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας παραλειπόμενα εκείνης της περιόδου, ενώ δεν παραλείπει να σταθεί έστω και λίγο, στην ψυχολογία των κατοίκων της χώρας, αν και δεν τα μεταφέρει πολυδιάστατα, ούτε μέσα από τα δικά τους λεγόμενα. Περίεργο φιλμ…

TOKYO JOE FILM POSTER 4

Το βιβλίο το έγραψε ο Steve Fisher και την μεταφορά στην μεγάλη οθόνη, ανέλαβε ο Walter Doniger. Σενάριο από τους Cyril Hume και Bertram Millhauser. Η παραγωγή είναι του Robert Lord, για την Columbia Pictures. Την σκηνοθέτησε ο Stuart Heisler, προσδίδοντας της αρκετό δυναμισμό, αλλά και έμφαση στα δραματικά – αισθηματικά στοιχεία. Η ταινία σε μπερδεύει κατά διαστήματα, αφού παλινδρομεί σε ανάμεσα σε πολλά κινηματογραφικά είδη, ταυτόχρονα, όμως το κάνει επιτυχημένα. Ακόμη και το μελό, δεν δείχνει κουραστικό. Στα θετικά και οι πολλοί Ιάπωνες ηθοποιοί, που συμπρωταγωνιστούν στο καστ, μια εποχή που οι Αμερικανοί δεν είχαν ακόμη ξεπεράσει την καχυποψία τους, για κάθε Ασιάτη στην καταγωγή, που ζούσε μαζί τους(με την είσοδο των Αμερικανών στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σε ένα ασύλληπτο πογκρόμ και με μια άνευ προηγουμένου έκρηξη εθνικισμού, φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως εκατοντάδες χιλιάδες Ασιάτες).

TOKYO JOE FILM POSTER 7TOKYO JOE FILM POSTER 11 TOKYO JOE FILM POSTER 10

Ο ηθοποιός που επιλέχθηκε, ο Humphrey Bogart, ήταν εχέγγυο για μια στακάτη και κοφτή παρουσία, άλλοτε κυνική σαν φιγούρα και άλλοτε χαμένη στα ξεθωριασμένα ιδανικά, όπως ακριβώς και ο χαρακτήρας του βιβλίου. Ο «Μπόγκυ» δεν απογοήτευσε κανέναν και έδωσε αυτό ακριβώς το στοιχείο. Νωχελικά και με κουρασμένο ύφος, βαριεστημένα, αλλά με πάντα σκληρά χαρακτηριστικά, ενσάρκωσε τον βετεράνο πιλότο ιδανικά. Μαζί του, σε εξίσου πειστικές ερμηνείες, οι Alexander Knox, Florence Marly, Sessue Hayakawa, Jerome Courtland, Teru Shimada, Hideo Mori και Charles Meredith(στον ρόλο του στρατηγού Άιρτον).

TOKYO JOE FILM POSTER 2 TOKYO JOE FILM POSTER 3

Το φιλμ ήταν το πρώτο μεταπολεμικό του Sessue Hayakawa και αποτέλεσε κομβικό σημείο, στην πορεία μετέπειτα της μεγάλης του καριέρας. Αξίζει να πούμε για τον σπουδαίο Ιάπωνα ηθοποιό, ότι στο διάστημα μεταξύ 1937 – 1949, ζούσε στην Γαλλία πουλώντας υδατογραφίες! Ο Γερμανικός στρατός κατοχής, τον συνέλαβε το`42 και από εκεί κι έπειτα η ζωή του μοιάζει σαν ένα φανταστικό σενάριο, πολεμικής ταινίας! Ο Hayakawa μπήκε στους Γάλλους «μακί»(αντίσταση), για να ξεκινήσει μια σειρά σαμποτάζ εναντίον του κατακτητή. Το τέλος του πολέμου τον βρήκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να αναζητεί την τύχη του στα στούντιο του Χόλλυγουντ. Μόνον εύκολο δεν στάθηκε. Για την ταινία αυτή, πέρασε από ανακρίσεις, σχετικά με τις δραστηριότητες του στην διάρκεια του πολέμου, ώστε να σιγουρευτεί η σχετική «επιτροπή», ότι δεν θα έβλαπτε με την παρουσία του την Αμερικάνικη κοινωνία!

Οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες του φιλμ, ακολουθούν στο πιο κάτω slide show.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

TOKYO JOE FILM POSTER 1 TOKYO JOE FILM POSTER 8

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας βετεράνος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, γνωστός με το παρατσούκλι Τόκιο Τζο, επιστρέφει στην κατεχόμενη από τους Αμερικανούς Ιαπωνία, για να αναζητήσει ευκαιρίες επαγγελματικές. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με το ίδιο του το παρελθόν στην χώρα και πρόσωπα – καταστάσεις που άφησε πίσω του. Μια γυναίκα, ένα μεγάλο μυστικό, ένας φίλος από τα παλιά, το τέρας της γραφειοκρατίας, ένας δύσπιστος κόσμος και πάνω ψηλά, ο υπόκοσμος που ανθεί. Οι ευκαιρίες είναι εκεί έξω, αλλά η μορφή τους αλλάζει, όπως θα αλλάξει και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής…

VIDEO

Αυτή είναι η τελευταία ταινία στο σύντομο μας αφιέρωμα, στα φιλμ της δεκαετίας του`40(για τα 2 φιλμ που δεν θα παρουσίασουμε εδώ, θα διαβάσετε στο επόμενο μας καλοκαιρινό αφιέρωμα που ακολουθεί και με το οποίο θα κλείσουμε την δεύτερη χρονιά στο Cine Oasis. Θα ακολουθήσει διάλλειμα 40 ημερών για συγκέντρωση υλικού, για να επιστρέψουμε δρυμύτεροι!).

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.