ANCHORS AWEIGH(1945)

ANCHORS AWEIGH(1945) 16/4/2011

Συντάκτης corto

Ακόμη και με τα μιούζικαλ να μην είναι εξοικειωμένος κανείς, ή να μην έχει εντρυφήσει ιδιαίτερα, δεν μπορεί παρά να μείνει άφωνος μπροστά στα σχεδόν ακροβατικά χορευτικά του Gene Kelly, ή τις μαγευτικές φωνές των Frank Sinatra, Kathryn Grayson, αλλά και τον εκπληκτικό πιανίστα José Iturbi, που απλά υποδύεται τον εαυτό του! Εξωφρενικά υπέροχο υπερθέαμα χορού και τραγουδιού, από τον George Sidney, σε παραγωγή του Ουγγρικής καταγωγής Joe Pasternak! Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όσα βλέπει σ` αυτές τις δυόμιση ώρες, γυρίστηκαν το 1945! Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πρόκειται να θαμπώσουν τη λάμψη αυτού του φιλμ, αλλά ούτε και καν να το πλησιάσει σαν συναίσθημα, κάποιο remake. Αν και πήρε μονάχα το Όσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης(εντελώς λογικό), εκείνης τη χρονιάς, αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την αξία του και το μέγεθος των πρωταγωνιστών. Γραμμένο από τους Natalie Marcin και Isobel Lennart, σε φοβερές μουσικές του Georgie Stoll, ορχηστρικά θέματα από τον Axel Stordahl και μουσική τραγουδιών από τον Calvin Jackson, το “Anchors Aweigh” έχει να υπερηφανεύεται και για το πολύ καλό μοντάζ της Adrienne Fazan και για μια σειρά σκηνών που έμειναν στην ιστορία της έβδομης τέχνης σαν αξεπέραστες και μοναδικές. Ειδικά όταν βλέπει κανείς τον συγχρονισμό αυτόν μεταξύ ανθρώπου και καρτούν στον χορό του Kelly με τον Jerry και αναλογίζεται τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκε, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα μικρό θαύμα! Μιλώντας στις έξτρα παροχές του dvd οι Hanna & Barbera, αναλύουν τις δυσκολίες της δημιουργίας αυτής και πραγματικά καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κατόρθωμα.

Πολύ καλή και η σκηνή με τον Iturbi να παίζει ταυτόχρονα πιάνο και να διευθύνει ορχήστρα(!), για να μην αναφέρουμε την άλλη με τα 20 πιάνα, ή αυτήν του χορού του Kelly με την πιτσιρίκα! Καταπληκτικά πράγματα! Ο Sinatra τραγουδάει 5-6 μεγάλες επιτυχίες της εποχής(«Brahms’s Lullaby«, «If You Knew Susie«, «I Fall in Love Too Easily» – μαγεία! – , «What Makes the Sunset», «I Begged Her» κ. Α.), η Grayson κάνει κάτι ανάλογο με τα «Jealousy και «Waltz Serenade» και γενικά το κλίμα της ταινίας είναι κάτι το μοναδικό! Άλλωστε από τα πρώτα κιόλας λεπτά, βλέποντας τον σχηματισμό της άγκυρας από την ορχήστρα του ναυτικού, καταλαβαίνει κανείς τι θα επακολουθήσει. Ένας πιτσιρικάς που θα κάνει στην συνέχεια μια τεράστια καριέρα(εδώ είναι μόλις 8 ετών!!!), ξεκινάει κάνοντας τα πρώτα του βήματα σαν παιδί – θαύμα και δικαιώνει όσους τον πίστεψαν εξ` αρχής. Είναι ο Dean Stockwell, των Paris, Texas (1984), To Live and Die in L.A. (1985), Blue Velvet (1986), The Manchurian Candidate (2004) και ακόμη 200 ταινιών! Σαν υπόθεση τα πράγματα είναι απλά. Οι δύο πρωταγωνιστές παίρνουν τετραήμερη τιμητική άδεια και δύο παράσημα από το Αμερικάνικο ναυτικό, οπότε πετάγονται μέχρι το Χόλυγουντ για να διασκεδάσουν και να αναζητήσουν τρυφερές υπάρξεις. Θα γνωρίσουν την επίδοξη τραγουδίστρια και τον ανιψιό της και από εκεί κι έπειτα θα γίνουν πολλά και είναι όλα υπέροχα! Απολαυστικό όλο το καστ, χωρίς ίχνος υπερβολής η σκηνοθεσία. Αξίζει να ξοδέψετε δυόμιση ώρες από τον χρόνο σας για να το δείτε!

Γιώργος Κοσκινάς

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ KELLY ΜΕ ΤΟΝ JERRY!

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ GRAYSON

Ο SINATRA ΣΤΟ “I FALL IN LOVE TOO EASY”

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.