ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ – «THE LODGER» (1947)

THE LODGER FILM POSTER 1

Το βασικό τέχνασμα του της ταινίας «The Lodger (1944)» είναι η αριστοτεχνική ανατροπή της παραδοσιακής ιστορίας μυστηρίου. Αντί να ακολουθούμε έναν ήρωα ντετέκτιβ σε ένα ταξίδι από συνειρμούς να καθορίζει μια σειρά μυστηρίων, είμαστε απογοητευτικά εξόριστοι στο περιθώριο, όπως και στην πραγματική ζωή. Είμαστε οι παρευρισκόμενοι, περιμένοντας αβοήθητοι έξω από τη δράση σε ένα κενό όπου ο φόβος στροβιλίζεται χωρίς πλαίσιο, όπως τα παιδιά φοβισμένα από σκιές και ήχους μέσα στη νύχτα. Κάθε νέα δολοφονία ενισχύει την παράνοια χωρίς να μας φέρει πιο κοντά στο να κατανόησουμε, γιατί εμείς δεν συλλέγουμε κανένα έγκυρο αποδεικτικό στοιχείο, μόνο περιστασιακές ενδείξεις που μπορεί ή δεν μπορεί να σημαίνουν τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα, η πόλη είναι γεμάτη από τέτοιους «ενοίκους», στόχους της υποψίας για τους ανθρώπους γύρω τους, αλλά πραγματικά αθώους.

THE LODGER BOOK COVER THE LODGER FILM POSTER 2

Υπάρχει μια θεμελιώδης δυσλειτουργία σε αυτό το σκηνικό, όμως. Ενώ είναι αλήθεια ότι στη πραγματική ζωή ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ουδέποτε συνελήφθη, δηλαδή ένα από εκείνα τα ενοχλητικά μειονεκτηματα που διαχωρίζει την πραγματικότητα από μια καλή ιστορία, και το κοινό την ταινία είναι ικανό να αισθάνεται απογοητευμένο από κάθε ταινία που καταλήγει με το Αντεροβγάλτη ακόμα ασύλυπτο. Ωστόσο, αποκαλύπτοντας ότι ο ένοικος είναι πραγματικά ο δολοφόνος έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση μερικων από τα σημεία της στάσης την ιστορία μεταξύ των παρευρισκομένων-αν πραγματικά ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ζει στον επάνω όροφο, τότε πόσο συνηθισμένοι είσαστε εσείς;

THE LODGER FILM POSTER 3
Με την πάροδο των ετών, διάφορες προσαρμογές έχουν προσεγγίσει αυτό το θέμα με το δικό τους τρόπο. Το πρωτότυπο μυθιστόρημα της Marie Belloc Lowndes του 1913, δειχνει κομμάτια της θρυλικής περίπτωσης του Τζακ του Αντεροβγάλτη σε ένα (τότε) σύγχρονο Λονδίνο να τρομοκρατείται από «τον Εκδικητή.» Στην πρώτη κινηματογραφική εκδοχή, του Άλφρεντ Χίτσκοκ «The Lodger (1927)», κρατά σε σύγχρονο περιβάλλον, τον «Εκδηκητή», και λειτουργεί ως μια μελέτη περίπτωσης στην παράνοια. Ο Ένοικος του Χίτσκοκ δεν είναι δολοφόνος, και το κοινό πιστευει ότι χρησιμοποιείται για να δείξει πόσο εύκολα παρασύρόμαστε από το φόβο.

THE LODGER FILM POSTER 4

Όταν ο παραγωγός της Fox Ρόμπερτ Μπάσλερ στόχευε να κάνει ένα θρίλερ «δεύτερου επιπεδου» (B-Movie) από το βιβλίο το 1944, αποφασίσε να φέρει τον άκρως εκμεταλλεύσιμο Τζακ Αντεροβγάλτη ως επίκεκτρο στην ιστορία στο Γουάιτσάπελ του 1880.Ο σεναριογράφος Barre Lyndon βρήκε ορισμένες λεπτομέρειες στην ιστορία που απαγορεύονταν από τους λογοκριτές. Παρά το γεγονός ότι το 1944 το κοινό ήταν «σκληρό»- ήταν η σπουδαία γενιά, που αντιμετώπισε τον διεθνή φασισμο και ετοιμάζόταν να ρίξει πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία -ο κώδικας περι δημοσίων θεαμάτων πίστευε ότι τέτοιοι άνθρωποι θα πρέπει να σκανδαλίζονται από το θέαμα του αίματος ή τη ρητή αναφορά του σεξ, έτσι μια ιστορία για έναν κατά συρροή δολοφόνο ο οποίος κατακρεουργεί πόρνες έπρεπε να χρησιμοποιήθει κάποια πονηρή αφήγηση ωστε να αποφεύχθεί να θίγει αυτό το σημείο. Αλλά όπου οι λογοκριτές θα μπορούσαν να παραλείψουν από το τυπωμένο σενάριο τις πιο άμεσες αναφορές σε θέματα ταμπού, δεν είχαν καμία τέτοια δύνατότητα στην πυρετώδη φαντασία των σκηνοθετών, όπου κατάφεραν να περασουν λάθρα την διαφθορά σε κάθε γωνιά της ταινίας μέσα από την πρόταση και την τολμηρή τέχνη.

THE LODGER FILM POSTER 5

Ο σκηνοθέτης Τζον Μπραμ ήταν ένας Γερμανός μετανάστης, με υπόβαθρο το εξπρεσιονιστικό θέατρο, του οποίου η καριέρα είναι γεμάτη με παραδείγματα γοτθικής φρίκης και φιλμ νουάρ. Μαζί με τον κινηματογραφιστή Λουσιέν Μπαλάρντ, ο Μπραμ πλαισιώνει κάθε λήψη με την εσκεμμένη φροντίδα, χρησιμοποιώντας σκιές, κεκλιμένες γωνίες, σιλουέτες, αντανακλάσεις καθρέφτες, διαστρεβλωμένες άποψεις, και την ομίχλη για να δώσει σε κάθε εικόνα το μέγιστο αποτέλεσμα. Έχει επίσης ένα οξύ αυτί για τη δύναμη του ήχου, και με τόλμη τραβά την μουσική επένδυση της ταινίας πίσω στην σιωπή κατά τη διάρκεια του τεταμένου φινάλε.

THE LODGER FILM POSTER 6

Η επιλογή του Λερντ Κρέγκαρ ως τιμητικόυ ένοικου ήταν η μαεστρία. Ο Κρέγκαρ ήταν ο σταρ της Fox με ένα ταλέντο για τους σκοτεινόύς και το δικούς του ιδιωτικούς δαίμονές. Η Τρελλή υποκριτική του φέρνει «Τον Ένοικο» σε ένα νέο επίπεδο. Η οθόνη ξεχειλίζει αρκετά με κολλώδη ιδρώτα κάθε φορά που βρισκεται στο πλάνο. Το άγχος του Κρέγκαρ – που απεικόνιζει το ψυχοσεξουαλικό μαρτύριο ήταν χρόνια μπροστά από την εποχή του, και έσπρωξε τους λογοκριτές τους παρελθόντος σε μια από τα πρώτες και πιο σημαίνοντες απεικονίσεις της οθόνης του ψυχολογικού τρόμου. Σε συνδυασμό με την γοτθική ατμόσφαιρα της Αγγλικής περιόδου, ήταν η Ψυχώ όπως την φαντάστηκε η Hammer Films, δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα. Αυτό ήταν το μέλλον του τρόμου.

THE LODGER FILM POSTER 7

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της ταινίας, ο Κρέγκαρ στριμώχνει την Μερλ Όμπερον (η οποία, ήταν παντρεμένη με τον κινηματογραφιστή Ballard εκέινη την εποχή). Η ομορφιά της και επιδεικτική σεξουαλικότητα τον οδηγέι στην παράνοια, και δεδομένου ότι δεν ήταν το πορτρέτο της ψυχικής σταθερότητας για να αρχίσει, είναι αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Υπομονετικά, στοργικά, της εξηγεί πως δεν έχει καμία επιλογή παρα να την τεμαχίσει και να λατρέψει το άψυχο πτώμα της, και πώς απαλλάσσοντας τον κόσμο από δελεαστικές γυναίκες είναι πολιτικό καθήκον του, πώς πρέπει να το καταλάβει αυτό ότι είναι απαραίτητο. Ο Cregar φαίνεται για όλο τον κόσμο σαν ένας ορμητικός χείμαρρος τρελός συγκρατείται στη θέση του με τα πιο εύθραυστα δεσμά του αυτο-ελέγχου, λες και ένα φτάρνισμα θα ήταν αρκετό για να εξαπολύσει μια βία μόνο μόλις υπαινιχθεί από την αμφιταλαντευόμενη φωνή του και την ασταθή γλώσσα του σώματος. Είναι η απάντηση της Όμπερον για αυτή την παράσταση που θέτει τη σκηνή πέρα. Εδώ, και σε όλη την ταινία, που δεν δείχνει φόβο μόνο τρυφερότητα, ακόμα και συγχώρεση. Η ταινία μας ζητά να βρούμε συμπάθεια για τον διάβολο, μας δείχνει τον τρόπο.

Τα σπάνια lobby cards της ταινίας, ακολουθούν στο πιο κάτω slide show.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προσθέστε ένα αχαρακτήριστα συγκρατημένο Τζορτζ Σάντερς και τον Σεντρικ Χαρντγουικ, και έχετε για σας μια ταινία. Το κοινό συμφώνησε, και επικρότησε σ΄αυτή τη μικρή παραγωγή μια σημαντική επιτυχία για την Fox, τόσο εμπορικά και κριτικά. Η ευτυχής ομάδα παραγωγής έσπευσε με ένα «follow-up», την Hangover Square (1945) ( άνεβηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο φόρουμ από τον diamarg σε απόδοση υποτίτλων από τον Ron), οπότε βιάστηκαν δεν είχαν πραγματικά το χρόνο να γράψουν ένα νέο σενάριο. Αυτή η ταινία του 1945 θα είναι η αναβίωση του «Ενοίκου», με πολύ μικρές τροποποιήσεις. Μια δεκαετία αργότερα, ο σεναριογράφος Lyndon έγραψε μια ακόμη προσαρμογή, η οποία γυρίστηκε το Man in the Attic (1953) με το Τζακ Πάλανς στο ρόλο Λερντ Κρέγκαρ.

Οι φωτογραφίες της ταινίας ακολουθούν στο πιο κάτω slide show.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Κρέγκαρ, ωστόσο, απογοητεύθηκε από το πώς η επιτυχία του σε τέτοιους ρόλους τον είχε κάνει κλισέ. Αναζητώντας μια νέα ρομαντική εικόνα ήρωα, έκανε μια συντριπτική χημική δίαιτα όπου κατετρεψε την υγεια του και συνέβαλε στο πρόωρο θάνατό του το 1944, πριν βγεί στις αίθουσες η «Hangover Square». Ο ένοικος διεκδίκησε το τελικό θύμα του.

Πήγή: Tcm.com από τον Ντέιβιντ Καλατ

Στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Ο μυστηριώδης δολοφόνος»

ΥΠΟΘΕΣΗ

Φανταστείτε ότι ζείτε στο Λονδίνο, την εποχή του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Τυφλός φόβος, πλημμυρίζει την πόλη σαν μια παχιά ομίχλη. Νέα θύματα προστιθενται από τον δολοφόνο, όμως η αστυνομία συνεχίσει να επιδεικνύει ανικανότητα και αποτυχία. Ένα βράδυ, λίγο μετά από μια πρόσφατη βάναυση δολοφονία, ένας ξένος εμφανίζεται στο κατώφλι σας. Ένας νευρικός άνθρωπος του οποίου το όνομα ύποπτα είναι το ίδιο με το δρόμο απέναντι από τον δικό σας, θέλει να νοικιάσει ένα δωμάτιο. Δεν τον ενδιαφέρουν οι πολλές φροντίδες και παροχές, θέλει μόνο το δωμάτιο, και γρήγορα. Είναι έτοιμος να πληρώσει αδρά για αυτό, και εκ των προτέρων. Πρώτη του δουλειά είναι να γυρίσει προς τον τοίχο όλες τις φωτογραφίες-μισεί την εικόνα των όμορφων γυναικών, βλέπετε. Γλιστράει έξω αργά το βράδυ για άγνωστους λόγους, και επιστρέφει μόνο για να κάψει τα ματωμένα ρούχα του, διακόπτει κατα καιρούς με μεγαλοστομίες ότι πρέπει το κακό να απόκοπεί από τους ανθρώπους.

Ενας τέτοιος ένοικος αντλεί φυσικά υποψίες για τον εαυτό του-ο καθένας θα πρέπει να ανατριχιάζει από έναν τέτοιο πελάτη. Αλλά σε αυτές τις σκοτεινές εποχές, που η παράνοια αντικαθιστά τη λογική, θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για όλα αυτά, πως δεν έχετε καμία απόδειξη ότι ο άνθρωπος στη σοφίτα είναι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.

http://www.youtube.com/watch?v=xFz1LZrjtHQ

Manosl.

MORE CINE OASISΠερισσότερες πληροφορίες στο kostis7601@gmail.com.

Για το Cine Oasis

manosl

Posted on Νοέμβριος 3, 2014, in 1947, Alfred Hitchcock, Classic Films, History of Cinema, Κινηματογράφος, Κλασσικές Ταινίες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: