ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ – “WAKE OF THE RED WITCH” (1948)

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 3

THE WAKE OF THE RED WITCH BOOK COVER 1

WAKE OF THE RED WITCH (1)

Μια από τις πλέον δυσεύρετες ταινίες του John Wayne στην χώρα μας (δεν προβλήθηκε παρά μόνον το 1950 σε λίγους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) και, συγχρόνως, ίσως η κορυφαία του ερμηνεία, είναι η σημερινή μας πρόταση. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό φιλμ του Edward Ludwig και των στούντιο της Republic Pictures, από το 1948, με σασπένς, νησιά στους τροπικούς, μαργαριτάρια, γιγάντια χταπόδια, τυχοδιώκτες και ένα μεγάλο έρωτα. Η ταινία μας ταξιδεύει στον 18ο αιώνα, για να ζήσουμε μια απίστευτη ιστορία αγάπης και μίσους. Μια συγκλονιστική περιπέτεια!

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 4

THE WAKE OF THE RED WITCH BOOK COVER 2

THE WAKE OF THE RED WITCH LOBBY CARD 1
Το φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Garland Roark. Εκπροσωπεί μια εποχή που τα Αμερικάνικα κυρίως στούντιο αντλούσαν υλικό από νουβέλες και εμπιστεύονταν περισσότερο την λογοτεχνία, παρά τα πρωτότυπα σενάρια. Δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί θετικό σημείο ή είναι αρνητικό. Όλα είναι άλλωστε υποκειμενικά. Όμως, με τέτοιες μεταφορές βιβλίων στην μεγάλη οθόνη, η ζυγαριά ταλαντεύεται και γέρνει προς την πρώτη εκδοχή. Παρά το γεγονός ότι πολλά από τα πλάνα είναι κατασκευασμένα στα στούντιο της Republic Pictures, η ταινία καταφέρνει να βγάλει ζωντάνια στον θεατή και να τον μεταφέρει στα νησιά του Ειρηνικού. Είναι άρτια από κάθε άποψη και εξαιρετική σαν παραγωγή. Πολύ προσεγμένη.

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 5

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 10

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 11
Ο John Wayne πετυχαίνει να ενσαρκώσει στο απόλυτο τον χαρακτήρα που υποδύεται. Μια ταραγμένη μορφή ενός ανθρώπου με πάθη, βουτηγμένου στην σκληράδα της αλμύρας και χαρακωμένου από τα χτυπήματα του πεπρωμένου. Ενός πεπρωμένου που τον κυνηγά αδυσώπητα, ή που ίσως κι εκείνος να τροφοδοτεί και να προκαλεί, με την στάση ζωής του. Τυχοδιώκτης και απόλυτος, δυναμικός και αμείλικτος απέναντι σε όσους τον αδίκησαν. Μεθοδικός και συνάμα ευαίσθητος. Είναι ειλικρινής και ευθύς, τρωτός, με τύψεις και φόβους. Η απόλυτη φιγούρα του ναυτικού που θέλει να γυρίσει νικητής από τους κινδύνους, να κατεβάσει τα αστέρια στην κουπαστή του πλοίου του. Κι εκεί που ο σκοπός ζωής δείχνει να κοντεύει, να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, το κύμα θα τον σπρώξει στον ύφαλο της μοίρας, στον μεγάλο έρωτα και την τεράστια αδικία. Πολύ απαιτητικός ρόλος, κι ο Γουέην τον υποδύεται ιδανικά. Θεωρώ προσωπικά ότι είναι η καλύτερή του στιγμή. Η πιο ποιοτική.

THE WAKE OF THE RED WITCH SUPER 8

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 2

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 12

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 15
Στο πλάι του η απαστράπτουσα Gail Russell (ένα χρόνο πριν είχαν παίξει μαζί με τον Γουέην στο γουέστερν Angel and the Badman), που θα θυμόμαστε τόσο από αυτό το φιλμ, όπως και από τα Moonrise (1948 και αυτό), Lady in the Dark (1944, στα 17 της) και Seven Men from Now (1956). Δεν έκανε πολλές ταινίες, μόλις 24. Ήταν σε όλες όμως πολύ ξεχωριστή στο παίξιμό της. Είχε μια ισορροπία ευαίσθητη, αλλά και μια αποφασιστικότητα στο βλέμμα, που γοήτευαν τον κινηματογραφικό φακό. Εδώ, είναι και αυτή σε έναν δύσκολο ρόλο, σαν οπτασία που διαρκώς απομακρύνεται από τον σκληροτράχηλο ναυτικό, όχι γιατί το θέλει, αλλά γιατί ο χρόνος της το αρνείται. Ταυτόχρονα αποδέχεται μια αιχμαλωσία ψυχής, ανήμπορη να εναντιωθεί στην κακία και το ανθρώπινο μίσος.

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 6

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 18

THE WAKE OF THE RED WITCH LOBBY CARD 4

THE WAKE OF THE RED WITCH LOBBY CARD 5

THE WAKE OF THE RED WITCH LOBBY CARD 7
Το καστ συμπληρώνουν οι Gig Young, ο νεαρός και φιλόδοξος υποπλοίαρχος που θα βιώσει την μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του και θα ζήσει για να την αφηγηθεί (με μια τεράστια καριέρα σαν ηθοποιός και εκατοντάδες ταινίες στο ενεργητικό του), ο Luther Adler, στον ρόλο με τον οποίο πρέπει να μισήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στα χρόνια του, σαν ανέντιμος και άπληστος συνιδιοκτήτης εμπορικής εταιρείας και οι Adele Mara, Eduard Franz, Grant Withers, Henry Daniell, Paul Fix. Κοιτάζοντας τους ρόλους, θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μια ανισότητα. Είναι περισσότεροι εκείνοι που τραβούν τα φώτα πάνω τους και δεν έχουν θετική παρουσία. Ανήκουν στους «κακούς». Οι σύμμαχοι είναι ελάχιστοι, αφήνοντας τον πρωταγωνιστή να φαντάζει απελπιστικά μόνος σε αυτή την μάχη. Ίσως εδώ να βρίσκεται και η δύναμη του φιλμ, που καθηλώνει τον θεατή και τον πεισμώνει να ζήσει το τέλος, στο πλάνο της λύτρωσης.

THE WAKE OF THE RED WITCH LOBBY CARD 3

THE WAKE OF THE RED WITCH LOBBY CARD 6

THE WAKE OF THE RED WITCH LOBBY CARD 8

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 13

THE WAKE OF THE RED WITCH(1948) FILM POSTER 17
Εξαιρετικός ο Reggie Lanning στην διεύθυνση φωτογραφίας και άριστο το μοντάζ του Richard L. Van Enger, που πιστώνεται μεταξύ άλλων και την αριστουργηματική σκηνή του φινάλε. Ένα από τα μοντάζ που άφησαν εποχή. Η μουσική είναι του Nathan Scott, ενός μάλλον υποτιμημένου μουσικοσυνθέτη με αξιοπρεπέστατες συμμετοχές σε κινηματογραφικές παραγωγές. Την σεναριακή διασκευή έκαναν οι Harry Brown και Kenneth Gamet. Οι ανατροπές του σεναρίου αποτελούν ένα πολύ δυνατό χαρτί για τον σκηνοθέτη Edward Ludwig, που πατάει πάνω του για να κάνει πολύ καλή δουλειά. Τις δυνατότητες τις είχε σαν κινηματογραφιστής, την καριέρα είναι άγνωστο γιατί δεν την έκανε… Η παραγωγή είναι του Edmund Grainger. Τέλος, να πούμε ότι η ταινία θυμίζει έντονα το Reap the Wild Wind, που έκανε ο Γουέην σε σκηνοθεσία Cecil B. DeMille. (Αυτός κι αν αφέθηκε στην μαγεία των εξωτικών ρομάντζων!)

Στην Ελλάδα το φιλμ προβλήθηκε με τίτλο «Η Κόκκινη Φρεγάτα» την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου του 1952, σε μόλις δύο αίθουσες των Αθηνών. Τις ΤΙΝΑΝΙΑ και ΕΣΠΕΡΟΣ.

Οι φωτογραφίες της ταινίας ακολουθούν στο πιο κάτω slide show.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σπάνιες Lobby cards, θα βρείτε στο πιο κάτω slide show.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο καπετάνιος Ρωλς, τραγική φιγούρα της ιστορίας, ένας σκληρός τυχοδιώκτης, αναζητεί την τύχη του στα νησιά των τροπικών του 18ου αιώνα και προκαλεί την μοίρα διαρκώς. Σε ένα από τα παιγνίδια του πεπρωμένου του, θα βρεθεί απέναντι σε έναν μυθικό θησαυρό μαργαριταριών, που φυλάει ένα γιγάντιο χταπόδι. Δεν είναι όμως ο μοναδικός κίνδυνος, που καλείται να ξεπεράσει. Αντίπαλός του είναι ένας άνθρωπος πλασμένος να μισεί και να βασανίζει, που θα του στερήσει ό,τι πολυτιμότερο αγάπησε ποτέ. Η μανιασμένη πάλη των δύο τους θα σκεπάσει τον ανατριχιαστικό ήχο του επιθανάτιου ρόγχου της «Κόκκινης Μάγισσας», που, καθώς βουλιάζει στα ταραγμένα νερά, ορκίζεται εκδίκηση…

VIDEO

http://www.youtube.com/watch?v=STZGJWfyDGo

MORE CINE OASIS

Περισσότερες πληροφορίες στο kostis7601@gmail.com.

Αποκλειστικά για το Cine Oasis

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

2013 – 2014

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on Ιουνίου 30, 2014, in 1948, Adventure Films, Περιπέτειες, Τζών Γουέην, John Wayne and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Αριστη παρουσιαση μιας εξαιρετης ταινιας,τα συγχαρητηρια μου,χαιρομαι που ειμαι φιλος σας!!!!!

  Μου αρέσει!

  • Χαίρε, Κώστα μου!

   Σε ευχαριστώ εκ μέρους όλων των παιδιών, όχι μόνο για τα καλά σου λόγια, αλλά και για την τεράστια συνεισφορά σου, την οποία θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δουν σταδιακά τις προσεχείς εβδομάδες!

   Η χαρά είναι δική μας και η τιμή, που ένας εξαιρετικός χαρακτήρας όπως εσύ, βρίσκεται πλάι μας!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: