ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ – «DR. SYN & THE SCARECROW OF ROMNEY MARSH» (1964)

DR SYN FILM POSTER 1

Πρώτα απ’ όλα, να πούμε μερικά πράγματα, που συνοδεύουν τον μύθο αυτής της ταινίας, ξεκινώντας από το περιεχόμενο του Doctor Syn: A Tale of Romney Marsh, της πολύ επιτυχημένης νουβέλας του Russell Thorndike. Ο Άγγλος ηθοποιός και συγγραφέας έγραψε το βιβλίο το 1914, και ήταν η πιο επιτυχημένη στιγμή της καριέρας του. Το Romney Marsh, περιοχή στην οποία διαδραματίζονται όλα, είναι μια υπαρκτή περιοχή. Είχε γίνει μάλιστα το επίκεντρο του λαθρεμπορίου ποτού, κατά την διάρκεια του πολέμου της Αγγλίας με την Γαλλία τον 18ο αιώνα, επί βασιλιά Γεωργίου. Η συμμορία της περιοχής, που έγινε διάσημη για την δράση της εκείνα τα χρόνια, ονομάζονταν Hawkhurst Gang.

DR SYN BOOK COVERDR SYN FILM POSTER 2

Το φιλμ, που παρουσιάζουμε σήμερα, δεν ήταν η πρώτη μεταφορά στην οθόνη όλων αυτών. Είχε προηγηθεί, το 1937, το Doctor Syn, με τον George Arliss στον κεντρικό ρόλο. Το 1962, η Hammer Film Productions ανέλαβε να ζωντανέψει ξανά τον μύθο, στο φιλμ της Captain Clegg (γνωστό στην Αμερική σαν “NightCreatures”) με πρωταγωνιστή, τότε, τον σπουδαίο Peter Cushing. Και περνάμε στην Walt Disney. Έναν χρόνο αργότερα, λοιπόν, το 1963, αποφασίζεται να γίνει μια τηλεοπτική μεταφορά, αυτή την φορά, όπου σε τρία επεισόδια θα γινόταν μια ακόμη προσέγγιση, με την ξεχωριστή ματιά της εταιρείας. Τα επεισόδια αυτά γυρίστηκαν και προβλήθηκαν στα πλαίσια του Disneyland TV show (το φιλοξενούσε, τότε, το Αμερικάνικο δίκτυο του NBC) το 1963. Πρωταγωνιστούσε ο Patrick McGoohan, πολύ επιτυχημένος και δημοφιλής, σε δύο ακόμη τηλεοπτικούς ρόλους, στα Danger Man/Secret Agent και The Prisoner. Η σκηνοθεσία ήταν του James Neilson. Το 1966, η Ντίσνεϋ άφησε την μίνι σειρά αυτήν να παιχτεί και στην Ευρώπη και την Κεντρική Αφρική, αλλά δεν έφθασε μέχρι την χώρα μας.

DR SYN FILM POSTER 4 DR SYN GOLD KEY COMICS 2 DR SYN GOLD KEY COMICS 3 DR SYN GOLD KEY COMICS 4.1 DR SYN GOLD KEY COMICS 5.1 DR SYN GOLD KEY COMICS 6.1 DR SYN GOLD KEY COMICS 7.1

Το 1970, τώρα, η εταιρεία κυκλοφόρησε στην Αμερικάνικη αγορά ένα VHS με τις ταινίες Snow White and the Seven Dwarfs και Treasure Island. Εκεί, λοιπόν, οι άνθρωποι της εταιρείας είχαν την ιδέα να προσθέσουν και την τηλεοπτική τους παραγωγή του “Scarecrow”. Τα τρία επεισόδια είχαν πλέον ενωθεί σε μια ταινία, με άψογο μοντάζ. Στην διάρκεια της δεκαετίας του ’80, το φιλμ πλέον προβλήθηκε και από το Wonderful World of Disney, ενώ, μερικά χρόνια μετά, υπήρξε και το The Further Adventures of Dr. Syn, από το Disney Channel (1990). Τα χρόνια πέρασαν, και φθάσαμε στο 2008, για να κυκλοφορήσουν από την The Walt Disney Company μόλις 39.500 αντίτυπα σε DVD του “The Scarecrow of Romney Marsh”, όπως αποκαλούνταν πια, μόνο του και χωρίς να συμπληρώνει κάποιο άλλο φιλμ. Από αυτά τα αντίτυπα, η Ελληνική αγορά δεν απορρόφησε κανένα, καθώς δεν υπήρχε(;) ζήτηση… Έτσι, καμία εκδοχή της τηλεοπτικής μίνι σειράς ή του φιλμ, όταν μονταρίστηκε αργότερα, δεν μπόρεσε να προβληθεί στην χώρα μας.

DR SYN FILM POSTER 3 DR SYN FILM POSTER 5.1

Το 1974, στην σειρά ταινιών Carry On με τον Sid James, γυρίστηκε και η κωμική βερσιόν όλων αυτών, με τίτλο Carry On Dick. Να πούμε ότι έγινε και θεατρική παράσταση το βιβλίο του Russell Thorndike, το 2001, ενώ γνώρισε και πάρα πολλές ραδιοφωνικές εκδοχές, κυρίως από το Αγγλικό BBC Radio. Ο John Paul Jones και οι Led Zeppelin πήραν πολλά στοιχεία από τον κεντρικό χαρακτήρα για το κομμάτι τους No Quarter. Τέλος, ο Dr. Syn εμφανίζεται και στην σειρά κόμικς League of Extraordinary Gentlemen, με το όνομα Captain Clegg.  Βέβαια, υπάρχει και η εκδοχή η προγενέστερη, της Gold Key Comics,  που κυκλοφόρησε στην Αμερική κάτω από την σειρά τευχών “The Disney Show Case” και ήταν καταπληκτική! Το τεύχος ήταν το υπ’ αριθμόν 53.  Την δεκαετία του ’60,  η Gold Key έβγαλε και δεύτερο κόμικς με το ίδιο υλικό, πάντα βασισμένο στην παραγωγή της Ντίσνεϋ, το οποίο δεν ήταν ένα, αλλά μια σειρά τευχών σε αυτοτελείς περιπέτειες.

DR SYN TV DR SYN GOLD KEY COMICS DR SYN SINGLE

Αν ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο, θα διαπιστώσετε ότι ο Dr. Syn ήταν κι αυτός υπαρκτό πρόσωπο!

http://www.pjfarmer.com/woldnewton/Syn.htm

Οι φωτογραφίες της ταινίας ακολουθούν στο πιο κάτω slide show.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πρόκειται για έναν ιερέα, που προσπαθούσε να προστατέψει το ποίμνιό του (της γνωστής ελώδους περιοχής, που βλέπουμε και στις ταινίες), από την άδικη φορολόγηση του βασιλιά. Ένα είδος Ρομπέν των δασών και Ντίκ Τάρπιν, αφού εκτός των ράσων έχει και άλλα όπλα. Είναι δυναμικός και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μεθόδους που δεν έχουν καμία σχέση με την εκκλησία, προκειμένου να σώσει τους κατοίκους της περιοχής. Είναι μια θαυμάσια ταινία, που πέρα από το γεγονός ότι δεν την είδαμε ποτέ εδώ, έχει περισσότερους λόγους για να την ψάξει και να την δει κανείς. Καλογυρισμένη, με έμφαση στην λεπτομέρεια και τα ιστορικά στοιχεία, πάρα πολύ πειστικές ερμηνείες, ωραία σκηνικά και κουστούμια, μια ατμόσφαιρα που σίγουρα θα σας ταξιδέψει στον χρόνο. Κι όλα αυτά, μέσα από την μοναδική ματιά της Ντίσνεϋ, με αγνότητα και αθωότητα. Πολύ σπάνιο φιλμ και για το εξωτερικό, όχι μόνον την Ελλάδα, αφού οι 39.500 κόπιες του, δεν γινόταν να φθάσουν για πολλούς. Υπάρχει όμως μια ακόμη ελπίδα, για όσους θέλουν να βρουν την ταινία ή κάποιο άλλο σπάνιο φιλμ και σειρά της Ντίσνεϋ. Το 2009, η εταιρεία άνοιξε ένα μέρος των αρχείων της και προσέφερε στο κοινό (κατ’ απαίτηση δεκάδων χιλιάδων) μια σειρά 27 αν, δεν κάνω λάθος DVD, με την γενική ονομασία “Disney Treasures”, που δικαιολογεί απόλυτα και το περιεχόμενο!  Ό,τι πιο σπάνιο σε καρτούν, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ για την ίδια την εταιρεία και φιλμ, βρίσκονται σε αυτά τα DVD! Ένας πραγματικός θησαυρός! Διαδικτυακά, μπορείτε να αποκτήσετε το υλικό αυτό (αν δεν έχει εξαντληθεί, φυσικά…) στην παρακάτω διεύθυνση.

http://www.dvdizzy.com/waltdisneytreasures.html

DR SYN & DISNEY

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο γιατρός και εφημέριος του Ντίμτσερτς, κ. Σύν, έχει μια δύσκολη αποστολή απέναντι στους κατοίκους της πόλης και έναν διπλό, μυστικό ρόλο, στην προσπάθειά του να τους σώσει από την άδικη μεταχείριση και την φορολογία του βασιλιά. Τα σκοτεινά χρόνια του 18ου αιώνα και η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» του βασιλιά Γεωργίου ζητούν επιτακτικά την ύπαρξη ενός σωτήρα, κάποιου που θα αναλάβει να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή, για δικαιοσύνη. Κι αυτός θα βρεθεί στα έλη της περιοχής, με την μορφή ενός… Σκιάχτρου!

VIDEO


Αποκλειστικά για το Cine Oasis 2013 – 2017

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Καλά Χριστούγεννα από το Cine Oasis και 2017 ευχές για τον καινούργιο χρόνο!

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on Δεκέμβριος 23, 2013, in 1964, Classic Films, History of Cinema, Γουώλτ Ντίσνευ, Η Ιστορία του Σινεμά, Ιστορικές Ταινίες, Κινηματογράφος, Κλασσικές Ταινίες, Πάτρικ Μακ Γκούχαν, Περιπέτειες, James Neilson, Patrick McGoohan, Walt Disney Productions and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Αυτή είναι η εκατοστή ανάρτηση στο Cine Oasis!

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα, Κρίτωνα!

   Υπέροχο και λαχταριστό δείχνει το συγκεκριμένο πιάτο! Νιαμ νιαμ!

   100 αναρτήσεις λοιπόν όπως πολύ σωστά ανέφερες, σε μια προσπάθεια που γίνεται 2 χρόνια τώρα, ώστε να μείνουν ζωντανές κάποιες μνήμες ταινιών που άντεξαν στιν χρόνο και να τις γνωρίσουν οι φίλοι του σινεμά.

   Σε ευχαριστώ πολύ που θυμήθηκες στην σημερινή μας επέτειο και λέω «μας» καθώς ανήκεις στα άτομα που βοηθούν αόρατα ΚΑΙ το Cine Oasis!

   Εύχομαι οι αναρτήσεις να χιλιάσουν, για να μην πω μεγαλύτερο αριθμό και βγάλει ματαιοδοξία, όμως ακόμη περισσότερο εύχομαι να βρεθούν φίλοι που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, με τα σχόλια και την συμμετοχή τους.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: