«ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ» – “FANTASTIC VOYAGE”(1966)

Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε στο 1966, για να θυμηθούμε μια παραγωγή επιστημονικής φαντασίας(νομίζω ότι είναι η πρώτη που παρουσιάζουμε). Θεωρήθηκε σημαντική για την πρωτοτυπία του σεναρίου της και έμελε να ανοίξει τους σινε ασκούς του Αιόλου, αφού με εκείνην στο νου, πολλοί κινηματογραφιστές πήγαν τα βήματα τους μακρύτερα και μας έδωσαν κόσμους και ιστορίες από εκείνες που μπορεί ακόμη να μην ζήσαμε, όμως πάντα πλάθαμε με την φαντασία μας. Το «Φανταστικό ταξίδι», όπως προβλήθηκε στην χώρα μας(με πιστή μετάφραση του τίτλου, ω του θαύματος!), ήταν μια σύλληψη σαν ιδέα, εντελώς ξεχωριστή, που όμοια της δεν είχε κινηματογραφηθεί και που ακόμη και στις μέρες μας, δεν έχει επιχειρηθεί κάποια μοντέρνα της εκδοχή, ήτοι remake Αγγλιστί. Κι αυτό είναι καλό. Είπαμε. Όταν κάποια πράγματα δεν τα «αγγίζεις», συντηρείς τον μύθο τους.

Να σας πω πρώτα λίγα λόγια για την υπόθεση, κι έπειτα μιλάμε για τους συντελεστές. Κατά την διάρκεια της μεταφοράς ενός επιστήμονα, στην Αμερική, πέφτει θύμα συμφερόντων άλλης χώρας και σαν αποτέλεσμα έχει να τραυματιστεί σοβαρά, πέφτοντας σε κώμα. Έτσι και προκειμένου να μπορέσουν οι στρατιωτικοί να επωφεληθούν των γνώσεων του, σκέφτονται ένα πολύ ριψοκίνδυνο σχέδιο. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, συρρικνώνουν πέντε μέλη ενός πειραματικού υποβρυχίου(μαζί και το σκάφος), ώστε να τους διοχετεύσουν μέσω της καρωτίδας, στον οργανισμό του επιστήμονα, για να γιατρέψουν με λέιζερ τον θρόμβο που προκλήθηκε από τον τραυματισμό του! Συνεπώς, το φανταστικό ταξίδι του τίτλου, δικαιολογείται απόλυτα και είναι εντελώς διαφορετικό από ότι όλοι είχαμε ως τότε δει! Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα, στα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, στους ιστούς και της αρτηρίες, την καρδιά, τον πνεύμονα και φυσικά στα αντισώματα! Το σενάριο είναι πραγματικά εξαιρετικό και θα μπορούσε να έχει συμπεριληφθεί η ταινία αυτή, ακόμη και στο πρόγραμμα κάποιας εκπαιδευτικής τηλεόρασης!

Το φιλμ εμπνεύστηκε από το βιβλίο του πρωτοπόρου και εκ των κορυφαίων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας,  Isaac Asimov. Για το σενάριο συνεργάστηκαν οι Harry Kleiner(έκανε το ντεκουπάζ), Jerome Bixby, Otto Klement και ο David Duncan(έκανε την προσαρμογή). Η Twentieth Century Fox Film Corporation ανέθεσε στον Saul David την παραγωγή. Σκηνοθέτησε ο Richard Fleischer, που αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ορισμένες από τις δουλειές, της πολύ σημαντικής του καριέρας, στην οποία όπως θα δείτε πιο κάτω, δεν περιορίστηκε σε ένα κινηματογραφικό είδος, αλλά άπλωσε σε όλη την γκάμα της έβδομης τέχνης. Οι ταινίες που σας παραθέτω, είναι ενδεικτικές. Ο Fleischer έχει σκηνοθετήσει πολύ περισσότερες. Σας αναφέρω ίσως τις πιο επιτυχημένες.

Bodyguard (1948)

The Narrow Margin (1952)

20,000 Leagues Under the Sea (1954)

The Vikings (1958)

Crack in the Mirror (1960)

Barabbas (1961)

Doctor Dolittle (1967)

Che! (1969)

Tora! Tora! Tora! (1970)

Mr. Majestyk (1974)

Ashanti (1979)

The Jazz Singer (1980)

Conan the Destroyer (1984)

Red Sonja (1985)

Όπως διαπιστώνετε, ο κ. Fleischer έκανε σπουδαίο πέρασμα από τον κινηματογράφο και άφησε πίσω του σημαντικά φιλμ. Στο “Fantastic Voyage” του 1966, είχε την συμβολή και του Leonard Rosenman στην μουσική επένδυση, όπως και του Ernest Laszlo(φωτογραφία), πρωτοποριακών εφέ για την εποχή, αλλά και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο budget, 5 και κάτι εκατομμυρίων δολαρίων! Στα ταμεία η ταινία δεν έκανε κανέναν εκ των συντελεστών της πλούσιο. Όμως έβγαλε όπως λέμε, τα χρήματα της. Στους βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, βρίσκουμε τους Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O’Brien και Donald Pleasence. Μια από τις σκηνές που μένουν, είτε σαν υπερβολή επιστημονική, είτε σαν χιούμορ στοιχείο μελλοντολογικό, είναι και αυτή του τροχονόμου, που ρυθμίζει την κυκλοφορία των τρίκυκλων οχημάτων, στην υπόγεια Αμερικάνικη, στρατιωτική βάση! Λέτε να έχουμε φτάσει μέχρι εκεί, στο Cern ας πούμε;

Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 παρακαλώ, βραβεία Όσκαρ, ενδεικτικό της αναγνώρισης της κριτικής επιτροπής, στην δουλειά που έγινε σ` αυτήν. Κέρδισε δύο. Αυτά της καλλιτεχνικής διεύθυνσης(Jack Martin Smith, Dale Hennesy, Walter M. Scott, Stuart A. Reiss), όπως και των ειδικών εφέ. Ήταν ακόμη υποψήφια για μοντάζ, φωτογραφία και ηχοληψία. Σαφώς και οι ερμηνείες των ηθοποιών, δεν ήταν τέτοιες που να δικαιολογούσαν υποψηφιότητες. Άλλωστε το “Fantastic Voyage” δεν είχε σαν σκοπό να καταδείξει κάτι τέτοιο, αλλά να αποτυπώσει στο σελιλόιντ ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και το πέτυχε στο απόλυτο. Το 1968 μάλιστα, έγινε και σειρά κινουμένων σχεδίων, από την τηλεόραση του ABC. Επηρέασε πάρα πολλούς κινηματογραφιστές και σεναριογράφους. Αν μπείτε στο πιο κάτω link, θα διαβάσετε πολύ ενδιαφέροντα σχετικά στοιχεία, όπως και λεπτομέρειες για το βιβλίο του Asimov.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fantastic_Voyage

Το αυθεντικό trailer της ταινίας.

Χαρακτηριστικά, αποσπασματικά βίντεο.

 

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 14 Μαΐου, 2012, in Fantastic Voyage, Κινηματογράφος, Κλασσικές Ταινίες, Ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας, Φανταστικό Ταξίδι, Richerd Fleicher, Sci Fi Films, Twentieth Century-Fox, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

  1. Η ταινία δεν βασίζεται σε βιβλίο τού Asimov, αλλά το βιβλίο στην ταινία. Μόλις διακρίνεται σ’ αυτή την ανάλυση, αλλά στο εξωφυλλο γράφει «based on a screenplay by…

    Το βιβλίο είναι το novelization τής ταινίας, και ο Asimov το είχε αποκηρύξει, λόγω του ότι το σενάριο έβριθε επιστημονικών σφαλμάτων, τα οποία, όσο και να προσπάθησε, δεν μπόρεσε να τα μπαλώσει, παραμένοντας πιστος στο σενάριο. Πολύ αργότερα έγραψε το «Fantastic Voyage II», όπου διαπραγματεύθηκε το ίδιο θέμα, σε πιο γερές επιστημονικές βάσεις.

    Ένα παράδειγμα ανακρίβειας, που ανέφερε, ήταν αυτό με τα αντισώματα στην ταινία, που ήταν κάτι πράσινα χνουδωτά πράγματα, που είχαν κολλήσει πάνω τους.(Εντυπωσιακά, δε λέω, αφού ακόμα τα θυμάμαι.) Όμως, έλεγε, όταν είναι στην οθόνη η Raquel Welch, ποιος νοιάζεται για τα αντισώματα;

    Μου αρέσει!

  2. Φανταστικό έτσι; Είναι και από τις λίγες φορές (νομίζω τουλάχιστον) που έδρασε πρώτα ο σκηνοθέτης και μετά ο συγγραφέας.

    Στην εκπαιδευτική τηλεόραση πάντως πρέπει να υπήρχε πράγματι κάποια επιρροή γιατί μου έρχεται στο νου μια σειρά κινουμένων σχεδίων στην ΕΡΤ για το σώμα, που έδειχνε με ανθρώπινη μορφή (περίπου) τα λευκά αιμοσφαίρια και τη ζωή τους, μετά τα ερυθρά κτλ.

    Τίτλος: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η… ζωή (αν δεν κάνω λάθος).

    Λίνκ εδώ και πείτε μου γνώμη για την ύπαρξη επιρροής.

    Μου αρέσει!

  3. Βρε θηρίο, τι βρήκες τώρα….; Πω πω flash back…. Εύγε Βασίλη!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.