ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ – “THEM”(1954)

Ταινία και χαρακτηρισμένη αδίκως σαν bmovie, που θα έπρεπε να βρίσκεται πολύ ψηλά στην λίστα με τις πιο πρωτότυπες και πιο μπροστά για την εποχή τους! Μόνον αυτό να σκεφτείτε, ότι γυρίστηκε το 1954, κι ότι ήταν από τις πρώτες ταινίες που καταπιάστηκαν με θέμα τις συνέπειες μιας πυρηνικής έκρηξης, στην ίδια την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη, αρκεί για να μην την προσπεράσετε αδιάφορα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους το “Them” αξίζει της προσοχής σας. Τα ειδικά εφέ του`54 που χρησιμοποιήθηκαν, οι κατασκευές των τεράτων, ο ρυθμός, η μουσική, αλλά και οι ερμηνείες, είναι μερικά από αυτά. Τελικά, με ποια κριτήρια τοποθετούνται κάποια φιλμ στο «πάνω ράφι» και ποια στο «κάτω», πολύ θα ήθελα να μας τα εξηγούσε ένα σύγγραμμα, βιβλίο, δοκίμιο, ή μια αναφορά στο συρτάρι χωμένη, κάποιου στούντιο της εποχής… Όλο αυτό το κλειστό «κλαμπ» που δημιουργήθηκε, μόνο κακό έκανε στο σινεμά και οι απορίες που γεννάει ακόμη και σήμερα, είναι πολλές…

Ας δούμε τι ακριβώς διαπραγματεύεται το φιλμ και μετά περνάμε στους συντελεστές και τα παραλειπόμενα. Όπως είπα και στον πρόλογο, το φιλμ μας μεταφέρει σε μια ερημική τοποθεσία(θα μπορούσε και να είναι η έρημος της Νεβάδα), για να δούμε τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών, επάνω στους ζωντανούς οργανισμούς. Οι μεταλλάξεις αυτές, οδηγούν σε ένα σενάριο που μπορεί να δείχνει εν μέρει αστείο, αλλά το δίχως άλλο προκαλεί φόβο, όταν μάλιστα το μέγεθος αλλάζει και μεγαλώνει επικίνδυνα! Αν πειράζατε τις φωλιές τους όταν ήσασταν μικροί, ή αν σας φαίνονταν αστεία η όλη τους ύπαρξη, σίγουρα αν το σενάριο αυτό του “Them” έρχονταν ποτέ στην πραγματικότητα, τότε σίγουρα θα αναθεωρούσατε άρδην τις απόψεις σας! Κι εδώ έρχεται λοιπόν το φιλμ, για να μας δείξει τι μπορεί να συμβεί, αν τα μυρμήγκια αντί για μέγεθος λίγων εκατοστών, είχαν ας πούμε ύψος 12-14 μέτρα και μήκος άλλα τόσα!!! Μια ομάδα στρατιωτικών, επιστημόνων και στελεχών του FBI, αναλαμβάνει να απομακρύνει αυτή την λαίλαπα, που απειλεί την καταστροφή ολόκληρου του πλανήτη, αν μπορέσει και αναπαραχθεί!

Σίγουρα, το γεγονός του ότι εμφανίστηκε μια τέτοια ιδέα προς υλοποίηση, εν έτη 1954, είναι από μόνο του πρωτοποριακό. Όπως και τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν και που ίσως σήμερα στα μάτια μας να δείχνουν αστεία, αλλά οι θεατές στις αίθουσες εκείνα τα χρόνια, τα έβλεπαν πολύ τρομακτικά! Έγινε πολύ καλή δουλειά από όσους επιμελήθηκαν την κατασκευή των τεράτων και τις σκηνές καταστροφών. Πολύ αληθοφανείς για την δεκαετία του`50! Σκεφτείτε να γυρίζονταν ένα τέτοιο φιλμ σήμερα, με όλα τα υπέρ της τεχνολογίας! Ας μείνουμε όμως σε όσα συνέβησαν το`54. Η ιστορία ήταν γραμμένη από τον George Worthing Yates, που συμμετείχε και στο σενάριο μαζί με τους Ted Sherdeman και Russell Hughes. Παραγωγή από τον έμπειρο David Weisbart, σκηνοθεσία από τον Gordon Douglas, μουσικές ο Bronislau Kaper, εξαιρετική φωτογραφία(όπως έχετε την ευκαιρία άλλωστε να διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες του άρθρου), από τον Sidney Hickox, μοντάζ ο Thomas Reilly. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, αυτό το project συμφώνησε να χρηματοδοτήσει η Warner Bros. Pictures Inc.! Ρίσκαρε, ποντάροντας στην πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, που πρωταγωνιστούν μεταλλαγμένα γιγάντια έντομα και δικαιώθηκε παρακαλώ! Έκατσε η μπίλια στο 94, που ήταν τα λεπτά της διάρκειας και οι Αμερικανοί θεατές έβγαιναν από τις αίθουσες χλωμοί και κατατρομαγμένοι!

Το καστ δεν είναι από αυτά που θεωρούνται δεύτερης διαλογής. JamesWhitmore, EdmundGwenn, JoanWeldon και JamesArness, στους βασικούς ρόλους. Όλοι παίζουν πολύ καλά, ενώ ένας καταιγιστικός ρυθμός, δεν αφήνει κανέναν να αφεθεί έστω για λίγα λεπτά! Η ένταση είναι κλιμακωτή και αυξανόμενη διαρκώς και δεν υπάρχουν νεκρά σημεία και «κοιλιές» στην ταινία. Και αυτά στα υπέρ λοιπόν. Δεν διεκδικεί δάφνες και βραβεία, αλλά να σκεφτείτε ότι 40 και 50 χρόνια μετά, πάνω στα δικά της πλάνα και εφέ, «πάτησαν» δεκάδες φιλμ σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που δεν μπορούμε να μην το προσθέσουμε στις επιρροές που άσκησε και που ήταν πολλές και μεγάλες. Έχει το παλιομοδίτικο στυλ τρόμου, γυρισμένη σε άσπρο μαύρο(κι εδώ ίσως να έχω μια ένσταση), αλλά κρατάει όλα τα συστατικά ενός εφιαλτικού σεναρίου, δίχως πολύ αίμα και τραβηγμένες σκηνές. Νομίζω ότι αξίζει να την δείτε με άλλο μάτι, αλλά πάνω απ` όλα να την …δείτε! Κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα dvdclub, με Ελληνικούς φυσικά υπότιτλους και πάρα πολύ ωραία extras!

Πηγή πληροφοριών, ήταν και πάλι η Wikipedia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Them!

Έπειτα από όσα διαβάσατε, θα περιμένετε σίγουρα και εικόνα, για να διαπιστώσετε αν σας έκανα κάποια φάρσα, ή αν μιλούσα σοβαρά! Οκ. Ιδού λοιπόν!

Το αυθεντικό trailer της ταινίας.

Αποσπασματικό βίντεο.

Ολόκληρη η ταινία, χωρίς Ελληνικούς υπότιτλους, για online παρακολούθηση, εδώ.

http://tour.cinemaden.com/movie_player/index?ref=16765&sub=first-line-player

Για το Cine Oasis 2021 – 2013

Γιώργος Κοσκινάς

 

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on Μαρτίου 12, 2012, in 1954, B Movies, Classic Films, Gordon Douglas, History of Cinema, Η Ιστορία του Σινεμά, Κινηματογράφος, Κλασσικές Ταινίες, James Arness, Sci Fi Films, Them, Warner Bros and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 Σχόλια.

 1. Αν το καλοσκεφτείς κλασσική και πρωτοποριακή ταυτόχρονα

  Μου αρέσει!

  • Συμφωνώ! Την είδες; Έδωσα το link για ελεύθερη παρακολούθηση. Βασίλη, τσέκαρε και την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ……

   Μου αρέσει!

   • Όχι και τόσο ελεύθερη. Όχι μόνο θέλουν να εγγραφείς, πριν σου πουν *αν* μπορείς να δεις την ταινία, αλλά, μετά την εγγραφή, θέλουν να τους δώσεις και τα στοιχεία τής πιστωτικής σου κάρτας!

    Νομίζω ότι την κατάλληλη απάντηση την είχε δώσει ο Ηλιόπουλος στο «Ζητείται ψεύτης»: Πριτς!

    Λίγο ψάξιμο με το google για επιβεβαίωση, και το συμπέρασμα είναι: μακρυά!

    Μου αρέσει!

   • Ωχ! Έτσι, ε; Πάντως προσωπικά την βρήκα με διαφορετικό τρόπο την ταινία, αλλά δεν μπορώ να τον παραθέσω στα σχόλια. Αν κάποιος όμως επιθυμεί, μπορώ να του δώσω επιπλέον στοιχεία κατόπιν μεταξύ μας επικοινωνίας. Κρίμα, γιατί όλα αυτά τα δεσμευτικά είναι ανόητα αν μη τι άλλο και πιστοποιούν ότι το διαδίκτυο χρειάζεται κάποιες προσθήκες, σαν νομοθεσία.

    Μου αρέσει!

 2. Σπεύδω. Κάθε μέρα και κάτι νέο έτσι;

  Μου αρέσει!

 3. Όντως, όπως λέει ο Κρίτων. Πας να δεις για να ηρεμήσεις λίγο και τσαντίζεσαι!

  Μου αρέσει!

  • Τελικά, θέλει πολύ προσοχή στα links και το συγκεκριμένο περιστατικό θα είναι η αφετηρία για να εξετάζονται όλα αυτά πολύ καλά, πριν τα δώσουμε στα άρθρα. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα, κύριοι. Σας ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σας, που πιστέψτε με είναι πολύτιμες για μένα και όλους όσους βοηθούν στο Cine Oasis.

   Μου αρέσει!

   • Εντάξει δα, δεν είναι και για θάνατο!
    Πολύ ωραία πάντως η παρουσίαση με ή ανευ link.
    (Μακριά από εμάς τέτοια πλάσματα!)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: