ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ

«SON OF LASSIE» (1945)

Είναι το υλικό, από το οποίο αποτελούνται οι αναμνήσεις… Αξέχαστα χρόνια, τότε που από τα δύο κανάλια της κρατικής τηλεόρασης, πιτσιρικάδες ακόμα, ζούσαμε το κάθε επεισόδιο αυτής της υπέροχης σειράς. Δεν είναι όμως, μόνον όσα πια συμβολίζει, από κείνα που αφήσαμε πίσω μας και προσπεράσαμε, στο πέρασμα του χρόνου. Κάτι που ήταν άλλωστε αναπόφευκτο. Είναι η αγνή εκείνη ματιά, που περνούσε μέσα από τα σενάρια και που αντανακλάει μια διαφορετική αντιμετώπιση της ίδιας της τηλεόρασης. Μια αντανάκλαση στον καθρέφτη της ζωής, με πιο απαλή μορφή. Πιο παστέλ χρώματα. Πιο γήινες αποχρώσεις. Κάτι σαν ατέλειωτος Σεπτέμβρης…

Η Λάσυ και όλα όσα συμβόλιζαν εκείνες οι τηλεοπτικές σειρές, παρά το ασπρόμαυρο των ιστοριών τους, είχε μια μαγεία ανεξίτηλη στα μάτια μας. Μπορούσες να μάθεις, να καταλάβεις τον κόσμο των μεγάλων, να δεις την ομορφιά του μυαλού και το μεγαλείο της φύσης, να γνωρίσεις τον ίδιο σου τον εσωτερικό κόσμο και να τον πλουτίσεις εικόνες. Εκείνη η γοητεία δεν υπάρχει, εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι ο κύριος λόγος, που η τηλεόραση πλέον λυμαίνεται από πολυεθνικές και συμφέροντα, δημιουργεί ανθρώπους – αντίγραφα και χειραγωγεί αυθαίρετα και κατ` εντολή. Με σειρές όπως η Λάσυ, μεγάλωσαν τουλάχιστον δύο γενιές Ελλήνων και αγάπησαν το διάσημο αυτό κόλευ, των στούντιο αρχικά της Disney και έπειτα της Metro Goldwyn Meyer.

Εδώ, στην ταινία “Son of Lassie”, ο σκηνοθέτης S. Sylvan Simon κάνει μια αξιοπρεπέστατη δουλειά, με έμφαση στα συναισθήματα και την τρυφερότητα τους. Μια ταινία που εξακολουθεί και μας αγγίζει, ακόμη και στις μέρες μας. Έξοχη φωτογραφία(Charles Edgar Schoenbaum), αλλά και πολύ προσεγμένη μουσική υπόκρουση, από τον Herbert Stothart. Πρωταγωνιστούν, οι Lassie, Peter Lawford(στα νιάτα του, το μετέπειτα μέλος των Rat Pack – Sinatra/Martin/Sammy Davies jr), Donald Crisp(ο πατέρας της πρώτης ταινίας “Lassie Come Home”), June Lockhart και Nigel Bruce. Όλοι τους σε καλές ερμηνείες. Το φιλμ γύρισε η Metro-Goldwyn-Mayer, στον Καναδά, το Βανκούβερ συγκεκριμένα, αλλά και στην τότε Βρετανική Κολομβία και στο εθνικό πάρκο της Αλμπέρτα(Η.Π.Α.). Τα τοπία είναι μαγικά.

Η ταινία είναι μια από τις πρώτες μεταπολεμικές παραγωγές της MGM, με αρκετά μεγάλο budget μάλιστα. Μέχρι το 2006, παρέμενε σε μορφή VHS, αλλά από τότε υπάρχει και DVD της στην αγορά. Και οι τέσσερεις αυτές ταινίες, με την Λάσυ, που γυρίστηκαν στο διάστημα 1943 – 1948, αποτελούν και το υλικό ενός box set, που διατίθεται μόνον εκτός συνόρων, δυστυχώς. Συνολικά η MGM γύρισε 9 φιλμ με την Λάσυ πρωταγωνίστρια. Δεν αναφέρω τα φιλμ του`94 και του 2004, γιατί ήταν άλλης παραγωγής και σαφώς υποδεέστερα.

Ένα πλήρες πορτρέτο, της τηλεοπτικής σειράς, των κινηματογραφικών version, των ραδιοφωνικών εκδοχών, των ηθοποιών και των βιβλίων, μπορείτε να βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο, που πιστεύω ότι θα σας καλύψει απόλυτα, με το υλικό του.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lassie

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με το ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η Λάσυ όντας πια μεγάλη για περιπέτειες, δίνει την σκυτάλη στο πιο ατίθασο από τα κουτάβια της, τον Λάντι. Εκείνος, θα αναλάβει να συνεχίσει τις ένδοξες σελίδες ενός πρωταθλητή, στο πλευρό του νεαρού Τζο Κάρακλου από το Γιόρκσαιρ, που πηγαίνει για να υπηρετήσει την πατρίδα, στην αεροπορία…

VIDEO

——————————————————————————————————————————————————————

COURAGE OF LASSIE(1946)

Τρίτη κατά σειρά ταινία, μετά τα Lassie Come Home(1943) και Son of Lassie(1945), το Courage of Lassie(1946), παρουσιάζει πολύ ιδιαιτερότητες και στοιχεία που το διαφοροποιούν, από το ύφος της σειράς, σε ορισμένους τουλάχιστον βασικούς άξονες. Κατ` αρχάς, η πλοκή απομακρύνεται από το Γιόρκσαιρ και την Βρετανία, για να περάσει τον Ατλαντικό και πάει στην ορεινή Αμερική. Έτσι, παρατηρούμε μια περισσότερο Αμερικάνικη προσέγγιση, που και σαν σενάριο, επιχειρεί να μια μεγαλύτερη αμεσότητα με το κοινό της χώρας, κάτι που ήταν απαίτηση των στούντιο της Metro-Goldwyn-Mayer και του παραγωγού Robert Sisk. Δεν έχουμε πλέον το κλίμα των κυνοτροφείων και του Αγγλικού φλέγματος, αλλά μια πιο κοντά στην Αμερικάνικη κοινωνία εικόνα, αυτή της σκληρής διαβίωσης, στα μεταπολεμικά χρόνια της οικονομικής ύφεσης, με μια οικογένεια βοσκών, να είναι το σπίτι της πρωταγωνίστριας.

Κι εδώ η ηθοποιός, που κερδίζει τα πλάνα, είναι η 13χρονη τότε Elizabeth Taylor, που επιστρέφει στην σειρά αυτή των ταινιών. Ακόμη ένα αξιοσημείωτο, είναι η δραματοποίηση του φιλμ σεναριακά, ώστε να βγάλει περισσότερο ρεαλισμό και συναίσθημα, στον θεατή. Έτσι, το σκυλί της ταινίας θα περάσει από χίλια μύρια κύματα, μέχρι να επιστρέψει στην αγκαλιά της αγαπημένης του αφεντικίνας. Αυτό είναι κάτι που χαρακτήριζε από `ξαρχής αυτές τις ταινίες, αλλά εδώ είναι πιο έντονο σαν στοιχείο. Ο Γολγοθάς αυτός των συναισθημάτων και η αίσθηση της κατάφορης αδικίας, θα δώσουν μετά από πολλές περιπέτειες, την θέση τους στο happy end. Επίσης, υπάρχει ένας διάχυτος πατριωτισμός, που δεν δείχνει εντελώς παράλογος, μια και αναφερόμαστε σε μια παραγωγή μόλις 2 χρόνια, μετά το πέρας του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ίσως να ήθελε μια πιο μικρή δόση…

Κάτι ακόμη που προκύπτει και παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, είναι και το γεγονός πως ούτε εδώ έχουμε την Λάσσυ σαν πρωταγωνίστρια. Ο ήρωας ονομάζεται Μπίλ και είναι τσοπανόσκυλο. Περίεργες αυτές οι επιλογές και η λεπτομέρειες που άφησαν να περάσουν έτσι, τα στούντιο της εταιρείας. Όταν έχεις ένα φιλμ με τίτλο Courage of Lassie, δεν μπορεί ο πρωταγωνιστής σου να λέγεται Μπίλ(ένα τυπικό Αμερικάνικο όνομα), εκτός κι αν θέλεις να περάσεις κάτι προς τον θεατή… Παρά τα όσα είπαμε όμως, η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται και είναι, η πιο άρτια όλων, ίσως και η καλύτερη από τις 9 που γυρίστηκαν, μέχρι το `71.

Έχει και πολύ καλά τοποθετημένα μηνύματα και βγάζει τα ίδια αγνά συναισθήματα, όπως όλες εκείνες οι οικογενειακού τύπου ταινίες, που άφησαν εποχή πραγματικά. Είναι συνάμα και η πιο τρυφερή και ανθρώπινη απ` όλες. Πρωταγωνιστούν οι Elizabeth Taylor, Frank Morgan, Harry Davenport, Selena Royle, Tom Drake και George Cleveland. Η σκηνοθεσία είναι του Fred M. Wilcox. Το όμορφο soundtrack των  Scott Bradley και Bronislau Kaper, κυκλοφόρησε και σε δίσκο 33 στροφών, από την MGM music. Το φιλμ έχει γυριστεί σε πανέμορφα τοπία, στο Railroad Creek και στην λίμνη Chelan, κοντά στο Holden. Κάτι που βοήθησε τον διευθυντή φωτογραφίας Leonard Smith, ώστε να αιχμαλωτίσει μερικές υπέροχες στιγμές της φύσης. Στον ρόλο της Λάσσυ, είτε έτσι ονομάζονταν, είτε Λάντι, είτε Μπίλ, πάντα το διάσημο κόλευ Pal.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Μπίλ, είναι ένα μικρό κουτάβι κόλευ, που από τα καπρίτσια της μοίρας έρχεται τραυματισμένο, στα χέρια ενός κοριτσιού, μιας οικογένειας βοσκών. Η σχέση αγάπης που γρήγορα αναπτύσσεται μεταξύ τους, είναι πολύ δυνατή. Τόση, που δεν θα σταθεί εμπόδιο, παρά τις όποιες αντιξοότητες, για να τους χωρίσεις. Ακόμη κι όταν μπαίνει ανάμεσα τους, ένας ολόκληρος πόλεμος.

VIDEO

http://www.youtube.com/watch?v=vNBfHso1Jlg

——————————————————————————————————————————————————————

«JOHNNY TREMAIN»(1957)

Βασισμένο στο παιδικό βιβλίο της Αμερικανίδας Esther Forbes, από το 1943, είναι με την σειρά του μια αφήγηση των πραγματικών γεγονότων, που οδήγησαν στην εξέγερση των κατοίκων της Βοστώνης και άναψαν την δάδα της επανάστασης, στην Βόρεια Αμερική, που ήταν υπό Αγγλική κατοχή.  Ο Johnny Tremain, απομονώνεται από την συγγραφέα, για να επικεντρωθεί επάνω στο προσωπικό του δράμα και από εκεί κι έπειτα να απλωθεί, σε όλα όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 1773. Τα περιστατικά που περιγράφει, είναι πραγματικά, όπως και τα πρόσωπα, που είναι υπαρκτά και θεωρούνται σαν ήρωες της Αμερικάνικης ιστορίας.

Για το περίφημο Boston Tea Party, μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο και να μάθετε πολλές λεπτομέρειες.

 http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Tea_Party

Το ίδιο ακριβώς και με τους «Γιούς της Ελευθερίας».

http://en.wikipedia.org/wiki/Sons_of_Liberty

Ακόμη ένα εξαιρετικό άρθρο, σας περιμένει και για την Αμερικάνικη επανάσταση. Πολύ διαφωτιστικό, θα το χαρακτήριζα.

http://en.wikipedia.org/wiki/American_Revolution

Τέλος, για τις μάχες που αναφέρονται στο φιλμ, οι οποίες έγιναν στο Λέξινγκτον και το Κόνκορντ, μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battles_of_Lexington_and_Concord

Για όσους από εσάς τα διαβάζατε τα κόμικς των αρχών της δεκαετίας του `70 στην Ελλάδα, θα σας θυμίσει πολύ έντονα αυτή η ταινία, τον Μπλέκ και τον λοχαγό Μάρκ, αφού σε εκείνη την χρονική περίοδο αναφέρεται.

Ο Paul Revere, ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της υπόθεσης και λαϊκός ήρωας, κάποια στιγμή έγινε και garage – pop συγκρότημα, σαν όνομα, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και στην Ευρώπη(Paul Revere & the Raiders). Η Buena Vista, η θυγατρική της Walt Disney που αναλάμβανε τις κινηματογραφικές παραγωγές, πρόσεξε πάρα πολύ την ταινία και την μεταφορά όλων αυτών στην μεγάλη οθόνη. Μια εταιρεία, που όσο ζούσε ο «θείος Γουώλτ», πραγματικά συνάρπαζε, διασκέδαζε και μάθαινε σε όλους, με πολύ αγνό και έξυπνο τρόπο. Ενδεικτικό, είναι αυτό το φιλμ.

Όταν έφυγε από την ζωή, ο μεγάλος αυτός παραμυθάς, τα πράγματα άλλαξαν προς το πολύ χειρότερο… Στο “Johnny Tremein”  του`57, είναι φανερός ο πατριωτισμός, όσο φανερή είναι και η διάθεση για εξιστόρηση σημαντικών αξιών και ιδανικών, όπως η ελευθερία. Κι αυτό το περνάει σε κάθε πλάνο ο σκηνοθέτης Robert Stevenson. Αναλύει έτσι όλες αυτές τις έννοιες, ώστε να γίνουν κατανοητές από τους μικρούς ηλικιακά θεατές, αλλά και προκειμένου να φέρει στο νου πράγματα και στους ενήλικες. Η πολύ όμορφη μουσική, είναι του George Bruns. Πρωταγωνιστούν οι Hal Stalmaster, Luana Patten, Jeff York και Sebastian Cabot, μεταξύ άλλων. Ωραίες ερμηνείες, με συναίσθημα και συγκίνηση. Ωραία και τα πορτρέτα που σκιαγραφεί ο σκηνοθέτης, σε μια ταινία με πολλά νοήματα και ικανοποιητικό ρυθμό. Απλά αξεπέραστες, ήταν εκείνες οι παραγωγές του Ντίσνευ!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο νεαρός Τζώνυ Τρεμέιν, είναι ένας ορφανός, μαθητευόμενος σιδεράς, όταν ξεσπάει η επανάσταση, ενάντια στην απάνθρωπη διοίκηση της Αγγλικής κυβέρνησης. Το σκηνικό είναι το λιμάνι της Βοστώνης, τον 17ο αιώνα, όταν για μια ασήμαντη σχεδόν αφορμή, θα ξεκινήσει η εξέγερση των Αμερικανών αποίκων.

VIDEO

———————————————————————————————————————————————————————-

«SCROOGE»(1951)

SCROOGE FILM POSTER 4

SCROOGE (2)

Η ιστορία του φιλάργυρου και σκληρόκαρδου Εμπενέζερ Σκρούτζ, που περιφρονεί τα Χριστούγεννα και τα χλευάζει, είναι γνωστή σε όλους. Βγαλμένο από την πένα του μεγάλου συγγραφέα Κάρολου Ντίκενς, το “Scrooge” είναι ίσως η πιο διαχρονική Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που γράφτηκε και ειπώθηκε ποτέ. Ξανά και ξανά δίχως να κουράζει, δίχως να ξεθωριάζει η αστερόσκονη που την τυλίγει, είναι η πιο διδακτική και ανθρώπινη καταγραφή της μεταμόρφωσης ενός ανθρώπου και η πορεία του στην εξιλέωση και την ανύψωση της ψυχής. Οι αλήθειες και το βαθύ νόημα που μεταφέρει, είναι τόσο κοντά μας, που θαρρείς πως πρόκειται για ένα ψίθυρο που ξέφυγε μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο, κάπου στην γειτονιά καθενός μας. Μια τόσο λαμπερή ματιά πνεύματος, διάφανη, που μπορείς να δεις μέσα της. Την καθαρότητα και την αγνότητα της. Ικανή να κάνει τις αξίες από άυλες έννοιες, χειροπιαστές αποδείξεις.

SCROOGE FILM POSTER 1

SCROOGE (6) SCROOGE (10) SCROOGE (12) SCROOGE (13) SCROOGE (15)

Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη και πιο χαρακτηριστική περίπτωση ταινίας, που να μπορεί να αγγίξει τόσο διαφορετικές προσωπικότητες, όπως αυτές κάθε ενός γύρω μας. Στις δουλειές, στα σπίτια, στους δρόμους που βαδίζουμε. Μια ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί, αθόρυβα, να έχει περάσει δίπλα μας. Με άλλα ονόματα, άλλους πρωταγωνιστές. Το “Scrooge” του 1951, στην κινηματογραφική του εκδοχή από  τον Brian Desmond Hurst, είναι η καλύτερη προσπάθεια αναβίωσης αυτού του λογοτεχνικού αριστουργήματος. Όχι μόνον γιατί αναπλάθει καλύτερα το κλίμα και αναβιώνει το ύφος του βιβλίου πιο πιστά από όλες, αλλά γιατί μπόρεσε και αιχμαλώτισε σε κινηματογραφική ταινία τις αριστουργηματικές ερμηνείες των Alastair Sim και Mervyn Johns, κατά κύριο λόγο.

SCROOGE FILM POSTER 3SCROOGE LOBBY CARD 1SCROOGE (17) SCROOGE (18) SCROOGE (20) SCROOGE (21) SCROOGE (24) SCROOGE (25)

Κι έπειτα, αυτές τις εξίσου θαυμάσιες, των Hermione Baddeley και Michael Dolan. Ο Sim μας χαρίζει την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του. Σπουδαίο υποκριτικό ταλέντο, ιδανικός αλαζόνας, σκληρός, είρωνας, σαρκαστικός, αλλά και μικρό παιδάκι, γεμάτο αγάπη και κέφι για ζωή, με πλούσιο ψυχικό κόσμο. Όλη αυτή η γκάμα των συναισθημάτων, σε έναν τόσο απαιτητικό ρόλο, αποτυπώνεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου του, στις κινήσεις και το λόγο του, τόσο μοναδικά, που κάνει δύσκολο την προσπάθεια του θεατή, να προσδιορίσει αν είναι ηθοποιός, ή μια τραγική φιγούρα της ίδιας της ζωής.

SCROOGE FILM POSTER 2SCROOGE LOBBY CARD 2 SCROOGE LOBBY CARD 3SCROOGE (25) SCROOGE (27) SCROOGE (28) SCROOGE (30) SCROOGE (31) SCROOGE (32) SCROOGE (33)

Πανέμορφες οι μουσικές του Richard Addinsell, τόσο μέσα στα πλάνα, σχεδόν εφάπτονται μ` αυτά. Αναπνέουν μέσα τους. Το σενάριο είναι του Noel Langley, διεύθυνση φωτογραφίας από τον C.M. Pennington-Richards και μοντάζ(άριστο), από τον Clive Donner. Δεν υπάρχει τίποτα περιττό, βαρετό, χιλιοειπωμένο, σ` αυτή την δουλειά της United Artists. Στην Αμερική, η Αγγλική αυτή παραγωγή βγήκε στις αίθουσες σαν “A Christmas Carol”. Τέλος, να αναφέρουμε και την έγχρωμη κόπια της ταινίας(που αν βρεθεί να είστε σίγουροι ότι θα την ανεβάσουμε), η οποία έγινε έπειτα από τεχνική επεξεργασία το 1989, στην κυκλοφορία της σε dvd εκείνης της χρονιάς, στην Αγγλία.

SCROOGE LOBBY CARD 4 SCROOGE LOBBY CARD 5SCROOGE (34) SCROOGE (35) SCROOGE (38) SCROOGE (41) SCROOGE (45)

Αφεθείτε στην μαγεία ενός πραγματικού, κλασσικού αριστουργήματος, της έβδομης τέχνης!

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα σε όλους και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος! Ας είναι με λιγότερες αδικίες, φτώχια και πόνο ανθρώπινων ψυχών και με περισσότερη ζεστασιά στις καρδιές όλων.

SCROOGE LOBBY CARD 6 SCROOGE LOBBY CARD 7SCROOGE (47) SCROOGE (48)

VIDEO

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: