ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

«ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ» – “FANTASTIC VOYAGE”(1966)

Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε στο 1966, για να θυμηθούμε μια παραγωγή επιστημονικής φαντασίας(νομίζω ότι είναι η πρώτη που παρουσιάζουμε). Θεωρήθηκε σημαντική για την πρωτοτυπία του σεναρίου της και έμελε να ανοίξει τους σινε ασκούς του Αιόλου, αφού με εκείνην στο νου, πολλοί κινηματογραφιστές πήγαν τα βήματα τους μακρύτερα και μας έδωσαν κόσμους και ιστορίες από εκείνες που μπορεί ακόμη να μην ζήσαμε, όμως πάντα πλάθαμε με την φαντασία μας. Το «Φανταστικό ταξίδι», όπως προβλήθηκε στην χώρα μας(με πιστή μετάφραση του τίτλου, ω του θαύματος!), ήταν μια σύλληψη σαν ιδέα, εντελώς ξεχωριστή, που όμοια της δεν είχε κινηματογραφηθεί και που ακόμη και στις μέρες μας, δεν έχει επιχειρηθεί κάποια μοντέρνα της εκδοχή, ήτοι remake Αγγλιστί. Κι αυτό είναι καλό. Είπαμε. Όταν κάποια πράγματα δεν τα «αγγίζεις», συντηρείς τον μύθο τους.

Να σας πω πρώτα λίγα λόγια για την υπόθεση, κι έπειτα μιλάμε για τους συντελεστές. Κατά την διάρκεια της μεταφοράς ενός επιστήμονα, στην Αμερική, πέφτει θύμα συμφερόντων άλλης χώρας και σαν αποτέλεσμα έχει να τραυματιστεί σοβαρά, πέφτοντας σε κώμα. Έτσι και προκειμένου να μπορέσουν οι στρατιωτικοί να επωφεληθούν των γνώσεων του, σκέφτονται ένα πολύ ριψοκίνδυνο σχέδιο. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, συρρικνώνουν πέντε μέλη ενός πειραματικού υποβρυχίου(μαζί και το σκάφος), ώστε να τους διοχετεύσουν μέσω της καρωτίδας, στον οργανισμό του επιστήμονα, για να γιατρέψουν με λέιζερ τον θρόμβο που προκλήθηκε από τον τραυματισμό του! Συνεπώς, το φανταστικό ταξίδι του τίτλου, δικαιολογείται απόλυτα και είναι εντελώς διαφορετικό από ότι όλοι είχαμε ως τότε δει! Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα, στα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, στους ιστούς και της αρτηρίες, την καρδιά, τον πνεύμονα και φυσικά στα αντισώματα! Το σενάριο είναι πραγματικά εξαιρετικό και θα μπορούσε να έχει συμπεριληφθεί η ταινία αυτή, ακόμη και στο πρόγραμμα κάποιας εκπαιδευτικής τηλεόρασης!

Το φιλμ εμπνεύστηκε από το βιβλίο του πρωτοπόρου και εκ των κορυφαίων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας,  Isaac Asimov. Για το σενάριο συνεργάστηκαν οι Harry Kleiner(έκανε το ντεκουπάζ), Jerome Bixby, Otto Klement και ο David Duncan(έκανε την προσαρμογή). Η Twentieth Century Fox Film Corporation ανέθεσε στον Saul David την παραγωγή. Σκηνοθέτησε ο Richard Fleischer, που αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ορισμένες από τις δουλειές, της πολύ σημαντικής του καριέρας, στην οποία όπως θα δείτε πιο κάτω, δεν περιορίστηκε σε ένα κινηματογραφικό είδος, αλλά άπλωσε σε όλη την γκάμα της έβδομης τέχνης. Οι ταινίες που σας παραθέτω, είναι ενδεικτικές. Ο Fleischer έχει σκηνοθετήσει πολύ περισσότερες. Σας αναφέρω ίσως τις πιο επιτυχημένες.

Bodyguard (1948)

The Narrow Margin (1952)

20,000 Leagues Under the Sea (1954)

The Vikings (1958)

Crack in the Mirror (1960)

Barabbas (1961)

Doctor Dolittle (1967)

Che! (1969)

Tora! Tora! Tora! (1970)

Mr. Majestyk (1974)

Ashanti (1979)

The Jazz Singer (1980)

Conan the Destroyer (1984)

Red Sonja (1985)

Όπως διαπιστώνετε, ο κ. Fleischer έκανε σπουδαίο πέρασμα από τον κινηματογράφο και άφησε πίσω του σημαντικά φιλμ. Στο “Fantastic Voyage” του 1966, είχε την συμβολή και του Leonard Rosenman στην μουσική επένδυση, όπως και του Ernest Laszlo(φωτογραφία), πρωτοποριακών εφέ για την εποχή, αλλά και ένα καθόλου ευκαταφρόνητο budget, 5 και κάτι εκατομμυρίων δολαρίων! Στα ταμεία η ταινία δεν έκανε κανέναν εκ των συντελεστών της πλούσιο. Όμως έβγαλε όπως λέμε, τα χρήματα της. Στους βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, βρίσκουμε τους Stephen Boyd, Raquel Welch, Edmond O’Brien και Donald Pleasence. Μια από τις σκηνές που μένουν, είτε σαν υπερβολή επιστημονική, είτε σαν χιούμορ στοιχείο μελλοντολογικό, είναι και αυτή του τροχονόμου, που ρυθμίζει την κυκλοφορία των τρίκυκλων οχημάτων, στην υπόγεια Αμερικάνικη, στρατιωτική βάση! Λέτε να έχουμε φτάσει μέχρι εκεί, στο Cern ας πούμε;

Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 παρακαλώ, βραβεία Όσκαρ, ενδεικτικό της αναγνώρισης της κριτικής επιτροπής, στην δουλειά που έγινε σ` αυτήν. Κέρδισε δύο. Αυτά της καλλιτεχνικής διεύθυνσης(Jack Martin Smith, Dale Hennesy, Walter M. Scott, Stuart A. Reiss), όπως και των ειδικών εφέ. Ήταν ακόμη υποψήφια για μοντάζ, φωτογραφία και ηχοληψία. Σαφώς και οι ερμηνείες των ηθοποιών, δεν ήταν τέτοιες που να δικαιολογούσαν υποψηφιότητες. Άλλωστε το “Fantastic Voyage” δεν είχε σαν σκοπό να καταδείξει κάτι τέτοιο, αλλά να αποτυπώσει στο σελιλόιντ ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας και το πέτυχε στο απόλυτο. Το 1968 μάλιστα, έγινε και σειρά κινουμένων σχεδίων, από την τηλεόραση του ABC. Επηρέασε πάρα πολλούς κινηματογραφιστές και σεναριογράφους. Αν μπείτε στο πιο κάτω link, θα διαβάσετε πολύ ενδιαφέροντα σχετικά στοιχεία, όπως και λεπτομέρειες για το βιβλίο του Asimov.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fantastic_Voyage

Το αυθεντικό trailer της ταινίας.

Χαρακτηριστικά, αποσπασματικά βίντεο.

—————————————————————————————————————————————————————

«THE LOST WORLD»(1925)

Ταινία – ορόσημο κυριολεκτικά, το “the Lost World” άνοιξε τα σύνορα της φαντασίας διάπλατα στον χώρο του σινεμά και ήταν μια από τις πρώτες που καταπιάστηκαν με το είδος, που δεκαετίες έπειτα αποκαλέστηκε sci fi! Πρωτοποριακή και με πολύ δουλειά, θεωρείται σήμερα σαν μια από τις πληρέστερες που επιχειρήθηκαν στα χρόνια της. Μάλιστα περιλαμβάνει και ένα ντοκουμέντο, αφού έστω και λίγο εμφανίζεται και ο σπουδαίος συγγραφέας του φανταστικού, σερ Arthur Conan Doyle! Στο έργο αυτό του Doyle, βασίστηκε και η ταινία. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει το 1912 και άφησε άφωνους αναγνώστες και κριτικούς, με το πεδίο της φαντασίας που ανακάλυψε ο συγγραφέας. Η ταινία αυτή της First National Pictures, έξοχο δείγμα του βωβού κινηματογράφου, θεωρείται τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς μας και βρίσκεται στην λίστα με τις 100 καλύτερες, στην ιστορία του σινεμά!

Την παραγωγή έκαναν οι Jamie White και Earl Hudson. Ο δεύτερος δεν αναφέρεται στα credits. Για την κατασκευή των προϊστορικών τεράτων, προσλήφθηκε ο μέτρ Willis O’Brien και χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του stop motion(ο O`Brien βοήθησε και στην ταινία King Kong). Την σκηνοθεσία έκανε ο Harry Hoyt. Μοντάζ για Όσκαρ εκείνα τα χρόνια, από τον George McGuire και διεύθυνση φωτογραφίας από τον Arthur Edeson. Όλο το τεχνικό team παίρνει άριστα. Το budget ήταν απίστευτο κυριολεκτικά, για τα δεδομένα της εποχής, 700 χιλιάδες δολάρια! Η κόπια που βγήκε στις αίθουσες, ήταν μια κατακρεουργημένη διάρκειας μόλις 55 λεπτών, φιλμαρισμένη μάλιστα σε Kodascope 16 mm. Οι περιπέτειες του αριστουργήματος αυτού, τελειωμό δεν έχει. Το 1991, τα λεπτά γίνονται 64, στην προβολή της εκείνη την εποχή, αλλά πλήρες restore του αρχικού φιλμ δεν έχει γίνει ακόμη. Και δεν γίνεται ούτε στην κόπια του 1998, όπου τα λεπτά έφθασαν τα 100. Το 2000, μια νέα τεχνικά επεξεργασμένη της μορφή, θα βγει σε dvd πλέον, αλλά δεν θα ξεπερνά τα 93 λεπτά. Για να έρθει μόλις πριν 3 χρόνια, επιτέλους η κανονική της, πρωτότυπη εκδοχή, αυτή των 106 λεπτών, έπειτα από χρόνια επίπονης δουλειάς στα εργαστήρια, από τους  David Shepard και Serge Bromberg, που πήραν πολύτιμο υλικό, από τους συναδέλφους τους του Τσέχικου Ινστιτούτου Αρχείων Κινηματογράφου.

Πρωταγωνιστούν οι  Bessie Love, Lewis Stone, Wallace Beery, Lloyd Hughes και Alma Bennett. Ο Μπέρυ είναι συγκλονιστικός, στον ρόλο του καθηγητή Τσάλεντζερ! Προσέξτε τον στην σκηνή που παθιασμένος, μιλάει στους συναδέλφους του, πριν ξεκινήσει για την αποστολή του. Σε μια σκηνή της ταινίας, για να δείτε σε ΤΙ πράγματα έδιναν τεράστια σημασία κάποτε, εμφανίζεται μια γραφομηχανή, τύπου Corona Typewriter. Γι` αυτήν της την εμφάνιση και μόνον, έπεσαν να φάνε κυριολεκτικά την παραγωγή οι κριτικοί, ζητώντας εξηγήσεις για την όποιου τύπου σχέση, μπορεί να είχε προκύψει μεταξύ της εταιρείας και των στούντιο! Η κατηγορία ήταν σαφής: Μήπως διαφημίσατε προϊόν;! Οι δεινόσαυροι του φιλμ, ήταν μια δουλειά του εικονογράφου Charles R. Knight, που έδωσε τα σχέδια του στους τεχνικούς και εκείνοι με την σειρά τους τα υλοποίησαν. Τα περίφημα εκείνα μοντέλα τεράτων, κοσμούν πλέον την συλλογή του κ. Forrest J Ackerman, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο ιδιωτικό αρχείο, τέτοιων

ομοιωμάτων παγκοσμίως!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο καθηγητής Τσάλεντζερ, αμφισβητείται από τους συναδέλφους του, όταν τους αφηγείται μια απίστευτη περιπέτεια, στην οποία πήρε μέρος ο κ. Γουάιτ και έκτοτε αναζητείται στις ζούγκλες της Νότιας Αμερικής. Αυτό που υποστηρίζει, είναι ότι ο φίλος του χάθηκε ψάχνοντας για τον χαμένο κόσμο, ένα σημείο του πλανήτη που ζουν ακόμη προϊστορικά τέρατα. Παρά τον χλευασμό της επιστημονικής κοινότητας, θα βρεθούν οι τολμηροί εκείνοι, που θα δεχτούν να τον συνοδεύσουν στο εγχείρημα του και το ταξίδι,θα τους ανοίξει τις πύλες ενός άλλου κόσμου…

VIDEO

——————————————————————————————————————————————————————-

MIGHTY JOE YOUNG(1949)

MIGHTY JOE YOUNG FILM POSTER 1

MIGHTY JOE YOUNG (1)

Μια διαφορετική ταινία, βασισμένη επάνω σε ένα θέμα που έκανε τεράστια επιτυχία. Δεν είναι όμως απλά μια απ` τα ίδια. Μια επανάληψη κουραστική, του ίδιου σεναρίου. Εδώ αλλάζουν αρκετά και γι` αυτό αρκεί να ρίξετε μια ματιά, στον όνομα αυτού που επιμελήθηκε την παραγωγή… John Ford, αγαπητοί μου! Ένα όνομα αρκετό από μόνο του, που μπορεί να εγγυηθεί κάτι σίγουρα πολύ προσεγμένο και ιδιαίτερο. Όπως άλλωστε κάθε δημιουργία, του μεγάλου αυτού κινηματογραφιστή. Ας πάμε στο προκείμενο. Το «Κινγκ Κονγκ»(1933), το φιλμ που λάνσαρε αυτή την ιδέα, ενός γιγαντόσωμου γορίλλα, που από τις ζούγκλες και την ησυχία του, βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, για να τον εκμεταλλευτούν οικονομικά, οι επιτήδειοι, μαζί με το ρομαντικό και το συναισθηματικό της υπόθεσης, έκανε πάταγο στο Χόλλυγουντ. Εκεί πάνω, πάτησαν πολλοί επίδοξοι μιμητές, με ή χωρίς καμία πρωτοτυπία, τίποτα καλύτερο ή ισάξιο να πουν.

MIGHTY JOE YOUNG FILM POSTER 2

MIGHTY JOE YOUNG (3) MIGHTY JOE YOUNG (4) MIGHTY JOE YOUNG (7)

Το 1949 όμως, η Merian C. Cooper και ο John Ford, κοιτάζουν ένα σενάριο του Ruth Rose, που είχε γράψει και το  King Kong (έγραψε και το Son of Kong, πάντα στηριγμένο στην ίδια αρχική του ιδέα),  και αποφάσισαν να το υλοποιήσουν. Έπεισαν λοιπόν την RKO Radio Pictures, με μάλλον συνοπτικές διαδικασίες(ποιο στούντιο  να του έλεγε όχι του Ford, εκείνα τα χρόνια;!) και έβαλαν στο τιμόνι τον ανερχόμενο Ernest B. Schoedsack, σαν σκηνοθέτη. Το budget της ταινίας, για τα επίπεδα του 1949,  θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα υψηλό. 1,8 εκατομμύρια δολάρια, παρακαλώ.

MIGHTY JOE YOUNG FILM POSTER 6

MIGHTY JOE YOUNG (9) MIGHTY JOE YOUNG (10) MIGHTY JOE YOUNG (16) MIGHTY JOE YOUNG (18) MIGHTY JOE YOUNG LOBBY CARD 1

Στα εφέ τώρα, που σ` αυτές τις ταινίες είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, ο Ford δεν σκέφτηκε πολύ. Willis O’Brien και ο άνθρωπος – μύθος αυτής της τέχνης, ο Ray Harryhausen, ήταν αυτοί που ανέλαβαν να φτιάξουν το γορίλλα ! Καταλαβαίνετε, ότι οπτικά το θέμα είχε …κλείσει, όπως λέμε! Αρκεί να σας πω, για να καταλάβετε πόση σημασία έδωσαν στις κατασκευές αυτές και την κίνηση, ότι επέβλεπε και ο κατασκευαστής του King Kong, ο πολύς Marcel Delgado! Στο καστ, έχουμε τους Terry Moore, Ben Johnson(πρώτη του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη!), Robert Armstrong, Frank McHugh και Douglas Fowley. Όλοι σε καλές ερμηνείες. Η ταινία δεν έκανε τα τρελά εισιτήρια, αλλά δεν απέτυχε.

MIGHTY JOE YOUNG FILM POSTER 5

MIGHTY JOE YOUNG (19) MIGHTY JOE YOUNG (20) MIGHTY JOE YOUNG (21) MIGHTY JOE YOUNG (22) MIGHTY JOE YOUNG (23) MIGHTY JOE YOUNG LOBBY CARD 2

Μάλιστα, πέρασε και στην σινέ – αιωνιότητα, αφού ήταν η πρώτη ταινία που πήρε ένα καινούργιο Όσκαρ, αυτό των ειδικών εφέ(εδώ αδικήθηκε ο King Kong, γιατί το`33 δεν υπήρχε αυτό το βραβείο). Αυτό που επιχειρείται από τον σεναριογράφο, στο συγκεκριμένο φιλμ, είναι ουσιαστικά να αποδώσει εν μέρει δικαιοσύνη στον δύσμοιρο γορίλλα και να επανορθώσει κοινωνικά, δικαιώνοντας τον στο τέλος και δείχνοντας και μια  πιο ηθική πλευρά της Αμερικής, όπου στο φινάλε όλοι γίνονται ξανά «άνθρωποι» και ξεχνούν τα λάθη τους…

MIGHTY JOE YOUNG ADV

MIGHTY JOE YOUNG (24) MIGHTY JOE YOUNG LOBBY CARD 4

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η μικρούλα Τζίλ Γιάνγκ, αποκτάει ένα μωρό γορίλλα, στην Αφρικάνικη ζούγκλα. Μεγαλώνοντας όμως και οι δύο τους, θα βρεθούν μπροστά στο κίνδυνο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, που είναι καλά κρυμμένος πίσω από προσχήματα.  Έτσι, ο παραγωγός και παραμυθάς του Χόλλυγουντ Μαξ Ο` Χάρα, θα ξεγελάσει για τους πραγματικούς σκοπούς του και θα πάρει μαζί του τον γορίλλα, στην Αμερική…

VIDEO

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: