ΕΠΙΚΕΣ

“KINGS OF THE SUN”(1963)

Μπαίνουμε σε ένα πεδίο πολύ ενδιαφέρον, με αρκετούς φίλους ειδικά στη χώρα μας. Είναι οι παραγωγές του Χόλλυγουντ, που αναπλάθουν γεγονότα ή μυθικά πρόσωπα. Αναφερόμαστε στην αρχαιότητα και τις επικές αυτές ταινίες, με θεματολογία κυρίως ιστορική. Από την δεκαετία του 1950 έως τα τέλη της επόμενης, γυρίστηκαν πάρα πολλά τέτοια φιλμ. Μεγάλοι σκηνοθέτες, σημαντικοί πρωταγωνιστές, βραβευόμενες ταινίες και στούντιο κολοσσοί, δεκάδες χιλιάδες κομπάρσοι, στις πρώτες υπέρ – παραγωγές της ιστορίας του σινεμά. Οι ανακρίβειες και η τροποποίηση για χάρη του σεναρίου, βρήκε πολλούς να διαφωνούν, είναι αλήθεια. Ήταν η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη βλέπετε, που μαζί με το επιθυμητό ελκυστικό αποτέλεσμα(μεταφραζόμενο σε εισιτήρια φυσικά), στα μάτια των θεατών, ευθύνονταν για όλα αυτά. Η κινηματογραφική βιομηχανία, κέρδισε δεκάδες εκατομμύρια από αυτή την υπόθεση, ενώ υπήρξαν αρκετοί ηθοποιοί, που ξεκίνησαν την καριέρα τους με τέτοια φιλμ. Όλοι έχετε δει κάποια ταινία από αυτές, που θα αρχίσουμε να αναφέρουμε, σταδιακά πάντα. Αυτά σαν ένα μικρό πρόλογο. Ας δούμε την πρώτη από τις ταινίες που επιλέξαμε, για να συνεχίσουν τα ένθετα αφιερώματα μας, στα φιλμ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κέρδισαν το δικαίωμα να θεωρούνται κλασσικά.

Το 1963, η United Artists και ο παραγωγός Lewis J. Rachmil, αποφασίζουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου. Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά, ενός έστω τμήματος της ιστορίας των Μάγια. Την καταγράφω σαν πρώτη, αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε αν έχετε αντίθετη γνώμη. Σίγουρα όμως, είναι η πρώτη από τις παραγωγές του διαστήματος 1950 – 1968, που διαπραγματεύτηκε αυτό το θέμα. Ο τίτλος της είναι «Οι βασιλιάδες του Ηλίου», αν αυτός ήταν ο τίτλος με τον οποίο προβλήθηκε στη χώρα μας. Διατηρώ επιφυλάξεις, αφού εκείνα τα χρόνια στη χώρα μας οι τίτλοι δεν συγχρονίζονταν με αυτούς του εξωτερικού και είχαμε πολλά τραγελαφικά παραδείγματα, αυτής της ελεύθερης …παράφρασης! Θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή όλα αυτά, σε ένα άρθρο που θα αναφέρεται εμπεριστατωμένα, στις μεταφράσεις εκείνες . Στα Αγγλικά ο τίτλος της ταινίας που ξεκινάει αυτή μας την αναφορά στις ιστορικού τύπου, είναι “Kings of the Sun”.

Εδώ λοιπόν έχουμε τον λαό των Μάγιας, όπου εξ αιτίας εσωτερικών διαμαχών, ένα από τα βασίλεια τους επιχειρεί να ξεφύγει από την μανία των αντιπάλων και μπαίνει σε ένα μακρινό ταξίδι, στο ανεξερεύνητο πέλαγος. Από την χερσόνησο του Γιουκατάν, τα πλοιάρια των Μάγια προσεγγίζουν τον κόλπο του Μεξικού και πιάνουν λιμάνι στην Αμερική. Σηκώνει πολύ συζήτηση, για το αν αυτό είναι ένα ιστορικά τεκμηριωμένο γεγονός, ή μια καθαρά περίπτωση μυθοπλασίας για χάρη του σινεμά. Ας μείνουμε επί του παρόντος, στα όσα συμβαίνουν επί σκηνής. Επικεφαλής των Μάγια, είναι ο νεαρός βασιλιάς Μπάλαμ, ο οποίος σε αυτή την περιπέτεια θα κληθεί να αποδείξει συγχρόνως ότι είναι άξιος να φέρει τον τίτλο του ηγεμόνα. Η νέα γη που απλώνεται μπροστά του, είναι μια δεύτερη ευκαιρία για τον λαό του. Ο διώκτης του, ο αιμοδιψής Χούνακ Κίλ, βρίσκεται πολλά μίλια μακριά. Κανείς όμως, δεν ξέρει τους κινδύνους που βρίσκονται μπροστά. Δεν θα αργήσουν να τους γνωρίσουν, στα πρόσωπα των ερυθρόδερμων της περιοχής, που με επικεφαλής τον αρχηγό τους Μαύρο Αετό(αν και δεν το αναφέρει η ταινία, πρέπει να είναι μάλλον Μοικανοί, αν κρίνει κανείς από την εμφάνιση τους), θα είναι οι νέοι τους αντίπαλοι στην μάχη για την επιβίωση και την κυριαρχία. Και αυτό είναι μόνον ένα από τα προβλήματα, που θα συναντήσουν μπροστά τους, αφού ο εφιάλτης του παρελθόντος θα δηλώσει παρόν…

Ο σκηνοθέτης των ταινιών δράσης J. Lee Thompson, ανέλαβε να φέρει το σχέδιο σε πέρας. Για αρχηγό των Μάγια, επέλεξε έπειτα από κάστινγκ τον δικό μας, George Chakiris! Ήταν ο ρόλος που τον καθιέρωσε στην Αμερική και του άνοιξε τις πόρτες των μεγάλων στούντιο. Ιδανικός ινδιάνος αρχηγός, ο Yul Brynner. Ο συμπαθέστατος ηθοποιός, με το ξυρισμένο κεφάλι, είχε μεγάλη εμπειρία από αυτά τα φιλμ και θα τον συναντήσουμε στην πορεία του αφιερώματος μας, πολλές φορές. Παίζουν ακόμη οι Shirley Anne Field(η γυναίκα που μπαίνει ανάμεσα στους δύο ηγέτες), Richard Basehart(ο ιερέας των Μάγια), Barry Morse, Brad Dexter, Armando Silvestre, Victoria Vetri και ο Leo Gordon στον ρόλο του αιμοδιψή διώκτη. Όλοι τους αφήνουν καλές ερμηνείες. Καλύτερος όλων θα έλεγα ότι είναι ο Brynner. Τον είχε τον ρόλο, όπως λέμε.

Πολύ προσεγμένη είναι η κατασκευή των σκηνικών και τα κουστούμια. Σκεφτείτε τόσους χιλιάδες κομπάρσους, να κατασκευάζουν μια πυραμίδα των Μάγια σε μια παραλία της Αμερικής, μια ολόκληρη πόλη(κυριολεκτικά!), υδρευτικά έργα, οχυρωματικά, βάρκες κλπ κλπ! Υπέρ – παραγωγή με τα όλα της! Βγήκε στις αίθουσες το 1963 και είναι γυρισμένη σινεμασκόπ, έγχρωμη(της προσδίδει ακόμη περισσότερη δύναμη),  με διάρκεια σχεδόν 2 ώρες. Το καλύτερο της κομμάτι σαν δράση, είναι οι δύο σκηνές μαχών. Η μια στην χώρα των Μάγια και η άλλη στο φινάλε, να μην σας πω με ποιους… Έχει νεύρο και ρυθμό, ωραία διαλλείματα με ρομαντικές καταστάσεις και εν κατακλείδι, δεν απογοητεύει ακόμη και σήμερα με την προβολή της, τόσες δεκαετίες μετά. Η μουσική είναι μια ακόμη ποιοτική δουλειά του βετεράνου Elmer Bernstein. Δείτε και την πολύ όμορφη δουλειά που έχει κάνει ο Irv Doctor, στις αφίσες της ταινίας! Να ξαναπούμε ότι εκείνες οι αφίσες του κινηματογράφου, ήταν από μόνες τους μιας μορφής τέχνη! Τέλος, να αναφέρουμε ότι την αφήγηση έχει κάνει ο ηθοποιός James Coburn! Το φιλμ δυστυχώς δεν κυκλοφορεί σε dvd με Ελληνικούς υπότιτλους. Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Στέλιο, για το υπέρ – πολύτιμο υλικό που μου απέστειλε και από το οποίο αντλήθηκαν πολλά στοιχεία για αυτό το αφιέρωμα.

Πληροφορίες για την ταινία, μπορείτε να βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kings_of_the_Sun

Αποσπασματικά βίντεο. Όλα τα links που παραθέτονται στα άρθρα μας, είναι ελεύθερα προς χρήση από το you tube.

Αν θέλετε να δείτε το “Kings of the Sun” ολόκληρο, αλλά δίχως Ελληνικούς υπότιτλους, μπορείτε να τσεκάρετε την μεγάλη μας οθόνη, στο παρακάτω link!

http://wp.me/P2derF-cf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: