ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

FAIR WIND TO JAWA(1953)

FAIR WIND TO JAWA FILM POSTER 2

FAIR WIND TO JAWA 2 (1)

Πολύ όμορφη περιπέτεια, με αγνά στοιχεία, από εκείνες που μαγνήτιζαν τα βλέμματα μας κάποτε, όταν τις προέβαλαν τα τηλεοπτικά μας κανάλια, αυτά τα «επίγεια», με τους παλιούς δέκτες και την ασπρόμαυρη εικόνα… Τα βλέπαμε και στα θερινά σινεμά και πάντα μας γοήτευαν. Είχαν κάτι μαγικό στα μάτια μας, γιατί έδειχναν εξωτικά, άπιαστα και ήταν απλά τροφή για την φαντασία μας, για να βγάλει φτερά και να πετάξει στους τροπικούς! Σ` αυτή την σειρά ταινιών, θα δείτε κάποιες από εκείνες τις ταινίες και θα διαβάσετε γι` αυτές.

FAIR WIND TO JAWA FILM POSTER 6

FAIR WIND TO JAWA 2 (2) FAIR WIND TO JAWA 2 (3) FAIR WIND TO JAWA 2 (4)

Η πρώτη, αυτή που ξεκινάει αυτό τον κύκλο παρουσιάσεων, είναι το “Fair wind to Jawa”, από το 1953, το οποίο δεν γνωρίζω αν προβλήθηκε στους κινηματογράφους μας. Αν έγινε, θα είχε κάποιον τίτλο σίγουρα διαφορετικό, από την απευθείας μετάφραση του Αμερικάνικου. Το σκηνοθέτησε ο Joseph Kane. Είναι βασισμένο σε μια νουβέλα του Garland Roark και το σενάριο έγραψε ο Richard Tregaskis. Πρωταγωνιστούν οι Fred MacMurray, Vera Ralston, Robert Douglas και Victor McLaglen. Ο MacMurray θα σας είναι σίγουρα γνωστός, από τις ταινίες της Walt Disney στις οποίες πρωταγωνίστησε και ήταν πολλές αυτές.

FAIR WIND TO JAWA 5 FAIR WIND TO JAWA 6

FAIR WIND TO JAWA 2 (5) FAIR WIND TO JAWA 2 (6) FAIR WIND TO JAWA 2 (7) FAIR WIND TO JAWA 2 (8)

Η φιγούρα του έχει συνδυαστεί με ταινίες χαρούμενες, οικογενειακές και πάντα σαν κωμικός. Εδώ, είναι πιο σοβαρός σαφώς, αλλά απολαυστικός εξίσου. Του ταιριάζει ο ρόλος του καπετάνιου. Απ` την άλλη,  το όλο κλίμα στο οποίο μας μεταφέρει το φιλμ, αυτό των πειρατών στις θάλασσες της Ανατολικής Ινδίας(Σουμάτρα, Τζακάρτα, κλπ), τον 18ο αιώνα, είναι από μόνο του ικανό για να προδιαθέσει θετικά, σε όσους λατρεύουν τις περιπέτειες αυτές. Μάλιστα, ενσωματώνει και στοιχεία αναζήτησης θησαυρού, όπως και την αναφορά σε ένα πραγματικό γεγονός, αυτό της έκρηξης του ηφαιστείου Κρακατόα, αλλά κάτω από ένα άλλο πρίσμα, κάπως διαμορφωμένο για τις ανάγκες του σεναρίου. Το φιλμ βλέπεται …μονορούφι, που λέμε!

FAIR WIND TO JAWA 7 FAIR WIND TO JAWA 8 FAIR WIND TO JAWA FILM POSTER 4

FAIR WIND TO JAWA 2 (10) FAIR WIND TO JAWA 2 (11) FAIR WIND TO JAWA 2 (13) FAIR WIND TO JAWA 2 (14) FAIR WIND TO JAWA 2 (15)

Πώς να σταματήσεις, με όλα αυτά τα εξωτικά στοιχεία και το σκηνικό τριγύρω; Πολύ καλή δουλειά από τον σκηνοθέτη, που με γλαφυρότητα μας μεταφέρει στις μέρες εκείνες, με έναν τρόπο ανεπιτήδευτα νοσταλγικό.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 Ο καπετάνιος Μπολ, κυβερνήτης του εμπορικού πλοίου Γκέρυμαντερ, Ολλανδικών συμφερόντων, μπλέκει σε μια περιπέτεια με διαμάντια, τον μυθικό θησαυρό, του βυθισμένου πλοίου Πέτερσεν. Πειρατές, άγριες θάλασσες, θρύλοι και ηφαιστειογενή νησιά, μια όμορφη κοπέλα και στο βάθος του ορίζοντα, τα ανοιχτά πανιά στην περιπέτεια!

FAIR WIND TO JAWA FILM POSTER 7FAIR WIND TO JAWA 2 (16) FAIR WIND TO JAWA 2 (17) FAIR WIND TO JAWA 2 (18) FAIR WIND TO JAWA 2 (19) FAIR WIND TO JAWA 2 (22)

VIDEO

———————————————————————————————————————————————————————

“KRAKATOA EAST OF JAVA” (1969)

KRAKATOA FILM POSTER 2

KRAKATOA EAST OF JAWA (3)

Πολύ καλός συνδυασμός εξωτικού στοιχείου, περιπέτειας, αναζήτησης θησαυρού και καταστροφής. Η ταινία του Bernard L. Kowalski δημιούργησε αίσθηση, όπου κι αν προβλήθηκε και απέσπασε μια υποψηφιότητα για τα εξαιρετικά της οπτικά εφέ. Πολυδάπανη παραγωγή της Cinerama Releasing Corporation και των William R. Forman, Philip Yordan, ήταν ένα ευφάνταστο σενάριο των Bernard Gordon και Clifford Newton Gould. Την μουσική υπογράφουν οι Frank De Vol και Mack David.

Krakatoa - East of Java Quad

KRAKATOA EAST OF JAWA (5) KRAKATOA EAST OF JAWA (19) KRAKATOA EAST OF JAWA (27) KRAKATOA EAST OF JAWA (30) KRAKATOA EAST OF JAWA (32)

Είναι και αυτή πολύ καλή και ειδικά το τραγούδι των τίτλων, που είναι σίγουρα ψυχεδελικό διαμάντι των late sixties, αλλά παραδόξως οι μόνες πληροφορίες που βρίσκουμε γι’ αυτό στο άλμπουμ, είναι ότι πρόκειται για σύνθεση του Mack David και ως ερμηνεύτρια αναφέρεται η Barbara Verle, αλλά σίγουρα δεν το τραγούδησε αυτή! Το καταπληκτικό εξώφυλλο του άλμπουμ είναι δουλειά του Frank C. MacCarthy. Η τεχνική Todd-AO, με την οποία προστέθηκαν οι φωτογραφίες στο φιλμ, έδωσε ακόμη περισσότερη αληθοφάνεια και ρεαλισμό, ενώ το σύστημα Cinerama, με το οποίο προβλήθηκε, την έκανε να φαντάζει για τα δεδομένα του ’69, όπως τα δικά μας 3D!

KRAKATOA FILM POSTER 6

KRAKATOA FILM PREMIER

KRAKATOA EAST OF JAWA (33) KRAKATOA EAST OF JAWA (35) KRAKATOA EAST OF JAWA (38) KRAKATOA EAST OF JAWA (41) KRAKATOA EAST OF JAWA (42) KRAKATOA EAST OF JAWA (44) KRAKATOA EAST OF JAWA (45)

Οι περισσότερες εξωτερικές λήψεις έγιναν στην Java και οι δυσκολίες για το συνεργείο ήταν πολλές. Πρωταγωνιστούσε ένα δυνατό καστ, αποτελούμενο από τους Maximilian Schell, Diane Baker, Brian Keith, Sal Mineo, Rossano Brazzi και πολλούς ακόμη. Το ροκ γκρουπ των The B-52’s, αφιέρωσε το κομμάτι “Lava” στο φιλμ, ενώ να πούμε σαν αξιοπερίεργο και το γεγονός ότι 2 χρόνια έπειτα, η ταινία μετονομάστηκε σε “Volcano”, για άγνωστο λόγο! Ήταν από τις επιδραστικότερες στο είδος της και πολλές μετέπειτα παραγωγές δανείστηκαν στοιχεία από αυτό το φιλμ.

KRAKATOA FILM POSTER 3 KRAKATOA LOBBY CARD 2

KRAKATOA EAST OF JAWA (49) KRAKATOA EAST OF JAWA (51) KRAKATOA EAST OF JAWA (52) KRAKATOA EAST OF JAWA (55) KRAKATOA EAST OF JAWA (56) KRAKATOA EAST OF JAWA (59)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια ομάδα παράτολμων τυχοδιωκτών ξεκινάει με προορισμό το νησί Κρακατόα στην Ιάβα, προκειμένου να ανασύρει ένα θησαυρό μαργαριταριών, από το ναυάγιο του πλοίου Adrianna. Ο κάθε ένας έχει και από ένα κίνητρο, όπως και την ξεχωριστή προσωπική του ιστορία. Κάθε μια από αυτές θα βρει τον δρόμο να περάσει από τα πλάνα και στο τέλος να ενωθεί σε έναν κοινό κίνδυνο, που απειλεί να καταπιεί τα πάντα στο πέρασμά του…

KRAKATOA LOBBY CARD 3 KRAKATOA LOBBY CARD

KRAKATOA EAST OF JAWA (60) KRAKATOA EAST OF JAWA (62) KRAKATOA EAST OF JAWA (64) KRAKATOA EAST OF JAWA (67) KRAKATOA EAST OF JAWA LP COVER

VIDEO

———————————————————————————————————————————————————————-

THE DEVIL  AT 4 O`CLOCK(1961)

THE DEVIL AT 4 O`CLOCK FILM POSTER 4

THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (1)

Υπερπαραγωγή καταστροφής! Το κινηματογραφικό αυτό είδος όπου πρωταγωνιστεί η ένταση, οι εκρήξεις και η καταστροφή σκηνικών, με τους τόσους πολλούς φίλους παγκοσμίως, δεν αγνόησε αυτό το φιλμ που θεωρείται ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών. Συνδυάζει και το εξωτικό στοιχείο, μαζί με τις παρουσίες σπουδαίων ηθοποιών και προσφέρει σούπερ πλάνα, τουλάχιστον για τα δεδομένα του 1961, όταν και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις αίθουσες. Είναι ένα μείγμα από σασπένς, δράση αλλά και δράμα, αφού όλα όσα ξετυλίγονται στα μέτρα αυτής της ταινίας εμπεριέχουν λίγο απ` όλα!

THE DEVIL AT 4 O`CLOCK FILM POSTER 2

THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (8) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (9) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (10) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (12) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (16)

Οι τρεις κατάδικοι που θα τοποθετηθούν σε ένα μικρό νησί του Ειρηνικού(Ταλούα 500 μίλια από την Ταϊτή), σε ένα νοσοκομείο λεπρών που φροντίζει ο πάτερ Ντούναν, θα αλλάξουν ρότα στην εγκληματική τους καριέρα και θα παλέψουν για την επιβίωση όλων και ειδικά των μικρών παιδιών. Θα παιχτούν βέβαια και τα μικρά δράματα, με διλλήματα συνείδησης στους τρείς κατάδικους, μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση των δύο και κάτι ωρών που διαρκεί το φιλμ, που σημειωτέον εδώ ότι δεν κουράζει στο ελάχιστο τον θεατή. Το στόρι δεν φαντάζει πρωτοποριακό και δεν είναι! Όλη η δύναμη της ταινίας είναι στα πλάνα του σκηνοθέτη, στην εξαιρετική δουλειά που έγινε με τις μακέτες στα στούντιο της Columbia, στις τροπικές εικόνες που περιβάλλουν το ηφαίστειο και στα πρόσωπα των δύο εκ των πρωταγωνιστών.

THE DEVIL AT 4 O`CLOCK FILM POSTER 6 THE DEVIL AT 4 O`CLOCK LOBBY CARD

THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (19) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (20) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (22) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (24) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (27)

Ο Φράνκ Σινάτρα(Frank Sinatra)συναντάει τον Σπένσερ Τρέησι(Spencer Tracy), στην ταινία αυτή του Mervyn LeRoy. Φέρνει στο νου μια περίπου ιδίου τύπου ταινία, το «Κρακατόα ανατολικά της Ιάβα». Εκεί υπήρχε ένα διαφορετικό σενάριο και τελείως διαφορετικές συνθήκες στις οποίες εξελίσσεται. Συγκριτικά όμως και πάντα υπό το πρίσμα ή το σκεπτικό αν θέλετε, ότι κάθε ταινία έχει και τον σωσία της, αυτή που μοιάζει περισσότερο απ` όλες, είναι το Κρακατόα. Τα σπέσιαλ εφέ που ακόμη και σήμερα δείχνουν αρκετά ζωντανά, για την τεχνολογία στην οποία στηρίχθηκαν, είχαν μεγάλη δόση ρίσκου ακόμη και για τους οπερατέρ, αφού σε ένα από αυτά παραλίγο να πέσει το ελικόπτερο με το συνεργείο που επέβαινε! Να πούμε ακόμη ότι τα πλάνα από τις εκρήξεις χρησιμοποιήθηκαν σαν υλικό αρχείου και για άλλες ταινίες.

THE DEVIL AT 4 O`CLOCK FILM POSTER 5

Για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, θα πω ότι απλά ήταν αυτές που έπρεπε, δίχως υπερβολές και ξεσπάσματα χαρακτήρων. Συμβατικές μάλλον. Αυτοί που κλέβουν την παράσταση, είναι οι δευτερεύοντες ρόλοι, με τους πολύ καλούς Grégoire Aslan, ·  Bernie Hamilton και Jean-Pierre Aumont. Τελικά φαίνεται ότι τα φιλμ που διαδραματίζονται στα τροπικά νησιά, αλλάζουν άποψη και φιλοσοφία στους κατάδικους της περιοχής, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με το «Whe`re not angels”, αν θυμάστε(το είχαμε παρουσιάσει και αυτό). Το “The devil at 4 o` clock”, είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Max Catto. Πολύ καλή και η μουσική του George Duning. Σε ταξιδεύει ευχάριστα και συνοδεύει τις στιγμές επί σκηνής. Δεν διεκδίκησε κανένα Όσκαρ το φιλμ, ούτε προορίστηκε για να αποσπάσει εύσημα και βραβεία. Ήταν απλά μια επιτυχημένη ταινία και σαν τέτοια μας έμεινε στο νου και φυσικά επηρέασε με τον τρόπο της τους μετέπειτα επίδοξους συνεχιστές αυτής της κινηματογραφικής παράδοσης.

 THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (28) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (29) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (30) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (31) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (33) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (34)THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (35) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (36) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (38) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (39) THE DEVIL AT 4 O`CLOCK (40)

VIDEO

——————————————————————————————————————————————————————–

«HIS MAJESTY O`KEEFE»(1954)

HIS MAJESTY O`KEEFE FILM POSTER 3

HIS MAJESTY O`KEEFE 9

Ακόμη μια πολύ όμορφη ταινία, πλημμυρισμένη με αλμύρα των τροπικών.  Κι εδώ τα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια, είναι αγνά και γεμάτα με όμορφες εικόνες. Βέβαια, διαφέρει αρκετά, από τα δραματικά στυλ ταινιών του είδους, αφού έχει ενσωματωμένη και την περιπέτεια, σε μεγάλο μάλιστα βαθμό. Υπάρχει η ένταση, ή καλύτερα συνυπάρχει, με τα εξαιρετικά διδάγματα που περνάει στον θεατή. Διαχρονικά θα τα χαρακτήριζα. Ο κόσμος της απληστίας και ο τρόπος που ο άνθρωπος επιλέγει να δίνει πάντα σε «αντικείμενα» μια ξεχωριστή αξία, ώστε να γεμίζουν τα τεράστια κενά του για κυριαρχία, απέναντι στον συνάνθρωπο του. Για να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

HIS MAJESTY O`KEEFE FILM POSTER 1

HIS MAJESTY O`KEEFE 1 HIS MAJESTY O`KEEFE 2 HIS MAJESTY O`KEEFE 3 HIS MAJESTY O`KEEFE 4 HIS MAJESTY O`KEEFE 5

Υπάρχουν ατάκες, που αν τις προσέξετε καλά, θα δείτε ότι ελάχιστα διαφέρουν από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε και σήμερα καταστάσεις, ενώ σίγουρα η ιστορία δεν μας έχει διδάξει τίποτα απολύτως… Τα κατάλοιπα μιας αποικιοκρατικής φιλοσοφίας, που μπορούν και στις μέρες μας να εντοπιστούν σε κάθε γωνία του πλανήτη, εδώ είναι σε μια από τις αρχέγονες μορφές τους. Η δίψα για πλούτο σε βάρος όλων, φύσης και ανθρώπων, οι αδίσταχτοι χαρακτήρες και οι προσωπικότητες που συγκρούονται, είναι μαζί με την κατάφορη μορφή εκμετάλλευσης, μερικά από αυτά που καταγράφει η κάμερα του Byron Haskin. Το “His majesty O`Keefe”, βασίζεται και αυτό σε μια νουβέλα, σχεδόν όπως όλα τα παρόμοια φιλμ εκείνων των χρόνων.

HIS MAJESTY O`KEEFE FILM POSTER 8

HIS MAJESTY O`KEEFE 6 HIS MAJESTY O`KEEFE 7 HIS MAJESTY O`KEEFE 8 HIS MAJESTY O`KEEFE 10 HIS MAJESTY O`KEEFE 11

Αυτή τη φορά, είναι ένα βιβλίο των Lawrence Klingman και Gerald Green, αυτό  που ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη. Πρωταγωνιστούν οι Burt Lancaster, Joan Rice, André Morell και Abraham Sofaer. Όλων οι ερμηνείες είναι πολύ καλές, αλλά ο Λάνκαστερ νομίζω ότι ηγείται, με την μορφή και το παίξιμο του, σε μια ταινία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Με δυναμισμό και συναίσθημα. Πολύ καλή η φωτογραφία του Otto Heller και η μουσική του Robert Farnon. Το αξιοπερίεργο, είναι ότι το βιβλίο και κατ` επέκταση και το φιλμ, βασίζεται σε μια σχεδόν πραγματική ιστορία. Ή καλύτερα, σε πραγματικά γεγονότα. Έχει γυριστεί το 1954, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, ενώ ο σκηνοθέτης του γύρισε την ίδια χρονιά(αμέσως μετά), αλλά και στην ίδια περιοχή, το Long John Silver. Η εισπρακτική επιτυχία της ταινίας “His Majesty O`Keefe”, ήταν μεγάλη, με κέρδη 2.5 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνο στην Αμερική.

HIS MAJESTY O`KEEFE FILM POSTER 4 HIS MAJESTY O`KEEFE FILM POSTER 7

HIS MAJESTY O`KEEFE 12 HIS MAJESTY O`KEEFE 13 HIS MAJESTY O`KEEFE 14 HIS MAJESTY O`KEEFE 15 HIS MAJESTY O`KEEFE 16 HIS MAJESTY O`KEEFE 17

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Ντέηβιντ Ο`Κίφι, είναι ένας ναυτικός που διψά για αναγνώριση και πλούτη, μεταξύ των συναδέλφων του. Υπερβολικά φιλόδοξος, φτάνει στο μικρό νησί Γιάπ, στις θάλασσες της Νότιας Κίνας. Εκεί ανακαλύπτει ότι υπάρχει πληθώρα κοπρά, δηλαδή το λάδι που βγαίνει από τις καρύδες και που εκείνα τα χρόνια(18 αιώνα), άξιζε όσο το χρυσάφι. Θα προσπαθήσει λοιπόν, να πείσει τους ιθαγενείς να τον βοηθήσουν να το συλλέξει, αλλά θα έρθει αντιμέτωπος με πολλούς και απροσδόκητους εχθρούς και στο τέλος, με τον ίδιο του τον εαυτό…

HIS MAJESTY O`KEEFE FILM POSTER 2 HIS MAJESTY O`KEEFE FILM POSTER 6

VIDEO

———————————————————————————————————————————————————————

«SON OF FURY – THE STORY OF BENJAMIN BLAKE» (1942)

SON OF FURY FILM POSTER 2

SON OF FURY (1)

Εναλλακτική εκδοχή του κόμη Μοντεχρήστου, από τον  John Cromwell. Πρόκειται για μια μεταφορά στον κινηματογράφο, της νουβέλας του συγγραφέα Edison Marshall Benjamin Blake, από το 1941. Ο Marshall πήρε πάρα πολλά στοιχεία, από το πασίγνωστο έργο του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα). Στο δικό του βιβλίο ο Marshall, πρόσθεσε και κάτι από «Άθλιους» του Βίκτωρα Ουγκώ, για να βγάλει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να το διαβάσει κανείς, για να μπορέσει να κάνει τις συγκρίσεις και να έχει μια καλύτερη εικόνα, αφού όπως είναι λογικό, στο σινεμά γίνονται οι αναγκαίες περικοπές, για χάρη της εικόνας, που πρέπει να κυριαρχεί.

SON OF FURY FILM POSTER 3

SON OF FURY (9) SON OF FURY (10) SON OF FURY (11) SON OF FURY (18) SON OF FURY (21)

Το κλίμα και η ατμόσφαιρα του φιλμ είναι πολύ πιστά στην αφήγηση του βιβλίου. Ο σκηνοθέτης πετυχαίνει στο απόλυτο, σ’ αυτό τον τομέα. Είναι φυσικά 1942 και οι θεατές έχουν νωπή την εικόνα του βιβλίου, που ένα μόλις χρόνο πριν κυκλοφόρησε. Την παραγωγή έχει αναλάβει ο πολύ σπουδαίος Darryl F. Zanuck, ένας από τους κορυφαίους στον χώρο του. Πολύ ωραία και η μουσική του Alfred Newman. Το σενάριο έκανε ο  Philip Dunne, με την συμβολή και του συγγραφέα. Παίζουν οι Tyrone Power, Gene Tierney (εντάξει, δεν μπορούμε να πούμε ότι πρωταγωνιστεί, ακριβώς…), George Sanders (έξοχος πραγματικά! Η ερμηνεία του κλέβει την παράσταση!), Frances Farmer.

SON OF FURY FILM POSTER 4

SON OF FURY (30) SON OF FURY (32) SON OF FURY (33) SON OF FURY (37) SON OF FURY (39)

Η ταινία έχει καταφέρει, εκτός από το κλίμα της εποχής, να δώσει στον θεατή και την ψυχοσύνθεση των ηρώων. Μια δύσκολη περίοδος χρονικά, με το κατάφωρο αίσθημα της κοινωνικής αδικίας, που σχεδόν έχει νομοθετηθεί, από τους νόμους των ισχυρών. Αν εκεί προσθέσετε και το εξωτικό στοιχείο που προσφέρει το ταξίδι στους τροπικούς, έχετε ένα πολύ γοητευτικό τελικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά, ο σκηνοθέτης τα έχει τοποθετήσει με έναν τρόπο, ώστε να είναι μια λογική πορεία της εξέλιξης του σεναρίου και όχι αυθαίρετα, όπως πολλές φορές συμβαίνει με συνάδελφους του, ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε τι θέλει να τονίσει ο κάθε κινηματογραφιστής. Έπειτα, είναι και το ρομάντζο, που δεν έρχεται για να συμπληρώσει πινελιές ερωτισμού, αλλά περισσότερο για να καταδείξει κι εκεί μια αρνητική πλευρά του ανθρώπινου, εφήμερου πάθους… Να μην σας πω όμως περισσότερα, γιατί η ταινία έχει πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει και με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο να τα περάσει.

SON OF FURY FILM POSTER 5

SON OF FURY (41) SON OF FURY (42) SON OF FURY (44) SON OF FURY (48)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο νεαρός Μπεν, γίνεται έρμαιο των ορέξεων του θείου του και σφετεριστή της περιουσίας των γονιών του. Αναγκάζεται να γίνει υπηρέτης του. Η φλόγα της εκδίκησης σιγοκαίει μέσα του και περιμένει να ξεσπάσει. Σκοπός του είναι να αποκαταστήσει ένα όνομα που του έκλεψαν, πολύ περισσότερο από τα πλούτη. Μέσα σε όλα αυτά, η αδικία και οι παγίδες του θείου του θα αποκαλύψουν μια ακόμη μεγαλύτερη παγίδα…

SON OF FURY FILM POSTER 1

VIDEO

——————————————————————————————————————————————————————-

«PLUNDER OF THE SUN»(1953)

PLUNDER OF THE SUN FILM POSTER 1

Ένα από τα φιλμ που είχαν ελάχιστη προβολή στην χώρα μας(έως μηδαμινή, θα έλεγα), κι αυτή προφανώς να ήταν στην διάρκεια της δεκαετίας του`50, σε κάποιους λίγους κινηματογράφους της Αθήνας, είναι η επιλογή αυτή την φορά, σ` αυτό το πορτρέτο των σπάνιων ταινιών, που επιχειρούμε. Πρόκειται για ένα φιλμ που συνδυάζει με πολύ έξυπνο και ευρηματικό τρόπο, το φιλμ νουάρ και την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, από τον κεντρικό χαρακτήρα, με τα στοιχεία μιας καθαρόαιμης περιπέτειας, η οποία μάλιστα έχει και σασπένς και ανατροπές και κρυμμένα αρχαία μυστήρια, αλλά και κυνήγι χαμένου θησαυρού! Τουλάχιστον για το `53, που βγήκε στις αίθουσες, είχε όλο το πακέτο, όπως λέμε σήμερα.

PLUNDER OF THE SUN 10PLUNDER OF THE SUN 1 PLUNDER OF THE SUN 2

Τι άλλο να ζητήσεις ο θεατής, όταν μάλιστα στο πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι ο Glenn Ford, ο οποίος είναι εξαιρετικός εδώ. Το ίδιο καλά φυσικά, παίζουν και οι Diana Lynn, Patricia Medina, Francis L. Sullivan, σ` αυτή την σφιχτή, άρτια δουλειά του σκηνοθέτη John Farrow. Το σενάριο του Jonathan Latimer, βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του David F. Dodge, που κυκλοφόρησε το 1949. Στα ενδιαφέροντα που συνοδεύουν το φιλμ και το γεγονός ότι στην παραγωγή συμμετείχε και ο John Wayne, κάτι που δεν αναφέρεται στα credits(αναφέρεται μόνον ο Robert Fellows).

PLUNDER OF THE SUN FILM POSTER 2PLUNDER OF THE SUN 3 PLUNDER OF THE SUN 4 PLUNDER OF THE SUN 5

Η Warner Bros. επιμελήθηκε του project και δεν βγήκε καθόλου χαμένη απ` αυτή την επιλογή της, καθώς με το «καλημέρα» που λέμε, η ταινία έκανε 1 εκατομμύριο δολάρια, στα Αμερικάνικα ταμεία! Έχει και δράση και ένα πέπλο μυστηρίου που πλανάται διαρκώς, όπως και πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις. Ωραία και τα πλάνα, αλλά και οι ατάκες που έγραψαν πάνω στον Ford, ο οποίος ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στον ρόλο του. Βγάζει και ειρωνεία και κυνισμό, αλλά και δυναμική. Θα σας θυμίσει πολύ έντονα, τις αντίστοιχες κουβέντες που ξεστομίζουν στα νουάρ του `40.

PLUNDER OF THE SUN FILM POSTER 3PLUNDER OF THE SUN 6 PLUNDER OF THE SUN 7

Γενικά, μια έξοχη ταινία, με πολύ προσεγμένη σκηνικά και με πάρα πολλά εξωτερικά γυρίσματα, στις αυθεντικές τοποθεσίες, στις οποίες αναφέρεται(Μεξικό). Κρίμα, που τέτοια φιλμ, δεν βρίσκουν τον δρόμο για τα dvd club, ή για αγορά, ώστε οι Έλληνες σινεφίλ να είχαν την δυνατότητα να τα δουν.

PLUNDER OF THE SUN 8 PLUNDER OF THE SUN 9

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Αλ Κόλμπυ, είναι ένας εργαζόμενος σε ασφαλιστική, που έχει ξεμείνει από χρήματα στην Κούβα. Εκεί, θα τον πλησιάσει μια μυστηριώδης γυναίκα και θα του προσφέρει μια δουλειά με πολύ ρίσκο. Να μεταφέρει ένα αρχαίο αντικείμενο, λαθραία στο Μεξικό. Πίσω του, κρύβεται μια πολύ μεγάλη ιστορία, με αρχαίος θρύλους και χαμένους θησαυρούς, αλλά και πολλοί εχθροί, που θα θελήσουν όλοι τους να βάλουν χέρι στα κειμήλια αυτά. Αγωνία και δράση, με πολλές σεναριακές εκπλήξεις, συνθέτουν μια άψογη και απολαυστική περιπέτεια.

VIDEOS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: